Glutenvrije Veggie Burger

Ik had na al die lekkere taartjes op eens zin in een nieuw hartig recept! Jullie ook?
Daarom maakte ik vandaag voor mij en mijn zoontje van anderhalf deze glutenvrije en vegetarische burgers. Ze zijn heel lekker geworden!

Mijn zoontje heeft een hele burger opgegeten en zo flink wat plantaardige eiwitten (mungboontjes!) en stiekem ook nog wat groente gehad.
Met onderstaande hoeveelheden maak je ongeveer 5 burgers, maar misschien mislukt de eerste wel ;)

Dit zijn de ingrediënten voor de burgers:

  • 200 gram gedroogde en gepelde mungbonen (of gedroogde rode/gele linzen)
  • 100 gram gemengde groenten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • halve theelepel kerriepoeder (of meer als je wilt!)
  • 2 eetlepels glutenvrij meel of instant polenta
  • beetje zout of half (glutenvrij) bouillonblokje
  • eventueel een ei
  • olie om in te bakken

Het gaat als volgt:
Eerst moeten de mungbonen koken – in water met een half bouillonblokje – en wel totdat ze een beetje uitelkaar vallen. Op ’t eind kun je dan de groente toevoegen en 5 minuutjes meekoken. Ideaal zijn groenten zoals erwtjes, wortel, selderij in kleine stukjes. Ikzelf had nog biologische soepgroenten uit de vriezer, heel handig!
Giet dit mengsel dan af en laat het gewoon even in een zeef staan zodat het goed kan uitlekken.
Fruit in de tussentijd een fijn gesnipperd uitje in een grote wok. Als de ui al mooi glazig is, mag de knoflook, de tomatenpuree en het kerriepoeder erbij. Nog even roeren en dan kun je ook je boon-groente-mengsel toevoegen.
Roer dit allemaal goed door en voeg dan – om een beetje te binden – wat glutenvrij meel of een beetje instant polenta toe. Als je wilt ook een losgeklopt ei, dan hoef je niet zo heel voorzichtig te zijn met omdraaien!

De rest spreekt eigenlijk voor zich. Verhit in een grote koekenpan een laagje olie en zorg dat deze goed heet is. Neem een balletje van het mengsel, duw het in je handen nog even goed aan en leg het dan in de pan. Met de achterkant van een lepel maak je er nu een platte burger van, en als je je burgers echt rond wilt hebben, kun je ze daarna afsteken met een groot glas. Dat functioneert heel goed. Bak er niet meer dan 2 tegelijk, want het luistert nogal nauw: je moet ze niet te vroeg omdraaien, maar ook niet te laat. Dus zo gauw de onderkant stevig aanvoelt, draai je de burger om met een flinke spatel.

Als dat allemaal gelukt is, kun je ze nog even laten uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier. En dan kun je een bijpassend sausje maken:

Dit zijn de ingrediënten voor de raita:

  • 150 ml magere kwark
  • 5 blaadjes munt
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel citroensap

Daar kan ik heel kort over zijn: de munt moet je zo fijn mogelijk hakken (of knippen) en daarna gaat het gewoon allemaal in een mooi bakje!  Kies in plaats van honing voor andere zoetigheid als je je recept vegan wilt houden en/of je je kindje nog geen honing wilt geven.

Ik noem dit recept Midnight’s Children, naar de roman van Salman Rushdie, vanwege de Indiase ingrediënten natuurlijk, maar ook omdat het zo ‘kiddie proof’ is en tegelijkertijd kan fungeren als een heerlijke midnight snack!

Lekker met wat rauwkost en een stuk stevig brood, zoals het zuurdesem-hennepbrood van Suzy!

Geniet ervan!

*Door Bea Mung Bean

  1. Als je de burgers met linzen wilt maken dan moet je ze neem ik aan een paar uur laten weken en vervolgens koken? Koken rode of gele linzen ook kapot zoals je de mungbonen beschrijft?

  2. Bakers and Fakers

    Hoi Ingeborg, De meeste gedroogde linzen moet je inderdaad eerst even laten weken voordat je ze gaat koken. Linzen zijn wel wat kwetsbaarder dan mung bonen dus ik zou gewoon de normale kooktijd (op de verpakking) aanhouden.

Laat een leuke reactie achter!