Het recept voor een glutenvrij notenbrood

recept glutenvrij notenbroodglutenvrij brood

Een handig recept voor een glutenvrij notenbrood. Makkelijk om mee te ontbijten en altijd handig om mee te nemen. Door het gebruik van heel veel noten én gedroogde vruchten is het brood zeer voedzaam en vezelrijk. Iets dat bij een glutenvrij dieet natuurlijk heel belangrijk is.

Naast alle gezondheidsvoordelen van noten in je brood is dit ook gewoon een waanzinnig lekker alternatief voor de wat meer conventionelere glutenvrije broodjes. Ik zit na een zo’n plak altijd al aardig vol en als ik weet dat ik een drukke week voor de boeg heb dan maak ik in het weekend altijd graag dit brood. Sta ik op het punt om ‘om te vallen’ dan hoef ik alleen maar snel zo’n snee brood te pakken en dan heb ik meteen weer energie voor tien. Veel gezonder dan een kant en klare muesli reep en veel lekkerder. Vooral als je er ook nog een dikke lading pindakaas overheen smeert. #nomnomnom

Ingrediënten:

2 a 3 eetlepels gemalen lijnzaad
3 el lauw warm water
150 gram rijstmeel
100 gram havermeel
100 gram boekweitmeel
100 gr rozijnen (geweekt)
200 gram gemengde noten
75 gram havervlokken
1,5 tl bakpoeder
350 ml amandelmelk ongezoet kamertemperatuur
snufje zout
1 tl kaneel

Aanwijzingen:

Verwarm je oven alvast voor op 200 graden.

Meng eerst het fijngemalen lijnzaad met het water en laat dit even staan tot er een gel achtig mengsel ontstaat. Meng in een grote kom eerst alle melen tot een fijne mix. Zeef alles even goed door en voeg ook het bakpoeder toe. Voeg nu ook de noten, rozijnen en de havervlokken toe. Dan de kruiden en smaakmakers. Op het laatst mag de amandelmelk er ook bij en uiteindelijk ook het lijnzaad mengsel. Probeer alles zo goed mogelijk te mengen. Bekleed een broodbakvorm met bakpapier of vet hem in met kokosolie. Wanneer je hem invet bestuif dan ook altijd even de zijkanten en bodem met een glutenvrij bloem. Spatel je brooddeeg zorgvuldig in je bakvorm en druk deze met natte handen nog even voorzichtig aan. Zorg dat het brood mooi verdeelt in je vorm zit. Plaats het brood in het midden van je oven en bak deze in zo’n 45 minuten goudbruin. Draai de oven na het plaatsen van je brood terug naar 190 graden. Door de oven op 200 graden voor te verwarmen compenseer je voor de warmte die ontsnapt bij het plaatsen van het brood. Daarmee houdt je gedurende de baktijd een constante baktemperatuur. Het brood moet helemaal afkoelen voordat je hem mag gaan snijden. Het brood blijft zo’n 5 dagen goed maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een gedeelte in te vriezen.

Gebruik dit recept vooral als een basis recept en varieer eens met de ingrediënten. In plaats van rozijnen gebruik ik ook graag cranberries of gedroogde steenvruchten. De noten kun je ook vervangen met een mengsel van zaden en pitten. Soms vervang ik het lijnzaad papje door 3 hele rijpe gepureerde bananen, ook een lekkere ei-vervanger! Of voeg geraspte wortel toe en wat speculaaskruiden.

*Er staan trouwens nog veel meer glutenvrije brood recepten op dit blog. Neem ook eens een kijkje bij alle andere recepten (klik hier)

  1. Heb deze gisteren gemaakt en hij was heerlijk.

  2. Lies Vandendriessche

    Ziet er heerlijk uit! Ik wil dit graag proberen.
    Kan je het lijnzaadpapje ook vervangen door eieren? Hoeveel moet ik er dan in dit recept gebruiken?

  3. Ik denk dat een ei genoeg is. Laat je weten of het is gelukt?

  4. Brood vrij compact. Wel goed van smaak. Moest er een ei in? Heb het recept gevolgd. Betty

  5. Hoi Betty, Het brood is idd lekker compact. Je mag ipv het lijnzaad natuurlijk ook een ei gebruiken maar dat hoeft zeker niet. Ook met een ei blijft het brood vrij zwaar. Stiekem hou ik daar zelf ook wel van bij een notenbroodje.

  6. Brood net gebakken. Recept precies gevolgd maar is volgens mij niet helemaal gaar. Het is klef En bovendien heel compact gebleven. Bakpoeder heeft niets gedaan volgens mij. Smaak is goed. Ik bak van alles glutenvrij maar deze vind ik niet zo goed gelukt. Welke maar vorm gebruiken jullie?
    Ik hoor graag hoe ik het bet er kan doen. Groet Joke

  7. Hi Joke,

    Dit brood blijft idd vrij compact.
    Ik gebruik zelf meestal een standaard broodvorm of een cakevorm.
    Als het brood vanbinnen nog klef is heeft het idd niet genoeg warmte gehad. Oven verschillen helaas altijd een beetje dus baktijden en temperaturen kunnen afwijken.
    Een kwestie van blijven proberen, even met een satéprikker kijken of het brood binnenin gaar is helpt ook.

Laat een leuke reactie achter!