De kers op de taart

kersenvlaaikersenplukkenglutenvrijekersen

Kersentaart!!! In het dorp waar ik woon zijn tal van boomgaarden met werkelijk waar de allermooiste kersen. Bijna elke dag wandel ik samen met mijn hond langs rijen vol. Ik durf ze nooit te plukken, bang dat vanachter een van die bomen opeens een hele grote teler stapt en mij op heterdaad betrapt. Dus deze zijn gewoon van de markt. Maar ze zijn echt wel nét geplukt en wellicht komen ze zelfs van dezelfde boomgaard.

Mijn kersentaartje is nog niet helemaal zoals ik hem wilde hebben. Maar dan heb ik het alleen maar over uiterlijkheden want de smaak is perfect. Helaas zijn mijn mooie deegtekeningen uitgelopen en is er van die leuke kers die ik uitsneed bijna niets meer overgebleven. Maar ik blijf oefenen! Dat is beloofd, ik ga op zoek naar het allerbeste glutenvrije deegrecept om vlaaien mee te bekleden in vrolijke taferelen. Bij dit recept kun je de bovenkant dus net zo goed als kruim laten, of maak wat simpele vlechten. Misschien was ik wat ongeduldig en helpt ‘t als je het deeg vooraf nog ietsje langer in de koelkast bewaard. Ik ga het voor je uitzoeken en kom er gauw op terug. Voor nu geef ik je gewoon het recept voor een heel lekker kersentaartje, het is net geen vlaai maar het deeg is ook niet droog als bij een klassieke appeltaart. De kersen geven het zoete gebak de perfecte frisse tegenhanger en als je toevallig vanille ijs in de vriezer hebt staan dan zou ik deze er heel zeker bij doen.

Ingrediënten:
500 gram rijpe kersen ontpit
200 gram glutenvrij bloem (ik gebruik schär mix C)
100 gram rietsuiker
2 eieren
150 gram biologische ongezouten roomboter (en een beetje om de bakvorm mee in te vetten)
verse vanillepeul, alleen het merg
snufje zout
wat geraspte schil van een biologische citroen
2 el maismeel

Aanwijzingen:
Ik maak eerst het deeg. Met 200 gram bloem, 1 ei, de boter en 80 gram rietsuiker kneed ik een grote bol deeg. Voeg ook de citroen, vanille en ‘t zout toe. Verdeel de bol in tweeën en plaats ze ingepakt in folie even in de koelkast.
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Doe de kersen zonder pit in een kom en schep er 20 gram suiker, 2 eetlepels maismeel een half losgeklopt ei en nog wat citroensap doorheen. Laat even staan. Pak je ingevette bakvorm en bekleed de bodem met de ene helft deeg. Voeg dan de kersen toe. Rol het andere deeg ook uit en plaats deze helemaal naar eigen wens op de bovenkant van je taart. Nog gemakkelijk is om een bovenkant van kruim te maken. dat doe je eenvoudig door het deeg in losse kruimels op de bovenkant te laten vallen. Bestrijk de bovenkant nog even met het losgekopte ei dat over is en strooi er nog wat extra suiker overheen.  Bak de kersentaart zo’n 30 minuten in het midden van de oven. De taart is nog een beetje warm al heel erg lekker, vooral met nog een bol vanille ijs.

Laat een leuke reactie achter!