Kleine vegan cupcakes met verse bramen

Kleine vegan cupcakes met verse bramencakejesbramen

Het was -of is, een hele fijne zomer voor bramen. Ik kom ze overal tegen. Als ik ga wandelen neem ik dus altijd wel iets mee om het fruit dat ik onderweg ‘in het wild’ tegenkom, in mee te nemen. Zo ook deze heerlijke zwarte bramen. Naast het maken van heerlijke jams zijn ze natuurlijk ook leuk om in het midden van zo’n kleine vegan cupcake te stoppen…

Deze cakes maak ik met olijfolie en citroen, samen met die verse bramen is dat écht iets heel speciaals. Voor de cakes gebruik ik ook amandelmeel, vooral vanwege de smaak! Die aardse hint van noten doet ‘t altijd zo goed gecombineerd met citroen en olijfolie. Dit zijn frisse cakejes, niet té zoet en lekker smeuïg. Oh en ze zijn vegan/lactose vrij, had ik dat al gezegd?  Ik gebruik een mix van kikkererwtenmeel met een beetje amandelmelk. Kikkererwtenmeel is ontzettend goed voor je lijf en omdat ik ook geen geraffineerde suiker gebruik zijn de cakejes per ongeluk behoorlijk ‘healthy’ en dat was geeneens het plan ;-) Ben je trouwens niet zo’n liefhebber van olijfolie, qua smaak. Gebruik dan gewoon kokosolie of een andere plantaardige olie.

bramencakes

Ingrediënten:

100 gram amandelmeel
100 gram maismeel
100 gram amandelmelk
100 gram milde olijfolie ( of gesmolten kokosolie)
1 tl bakpoeder
3 a 4 el agavesiroop
3 el kikkererwtenmeel
3 el kokosyoghurt
snufje zout
verse vanille het merg uit 1 peul
Het sap en wat geraspte schil van een biologische citroen
*bramen

Aanwijzingen:
Meng eerst het kikkererwtenmeel met een beetje amandelmelk, voeg dan ook alle andere ‘natte’ ingrediënten toe. Meng alles nogmaals goed door. Zeef nu eerst het amandelmeel rustig door je beslag en doe hetzelfde met het maismeel. Natuurlijk mag je het maismeel ook vervangen door een ander glutenvrij meel! Voeg op het laatste moment het bakpoeder toe, als de oven al is voorverwarmd (200) en je cakejes al vrij snel in de oven mogen. Dit omdat het bakpoeder meteen al gaat ‘werken’ in je beslag. Gebruik een bakblik voor zo’n 12 kleine cakes en vet ze zorgvuldig in met olie of bekleed ze met bakvormpjes. Begin bij elk cakeje eerst met zo’n mooie braam. Die leg je gewoon onderop. Vul de vormpjes dan tot de rand aan met je beslag en bak ze voor zo’n 25 minuten op 200 graden. Ik gebruik een elektrische oven dus onze baktijden kunnen afwijken. Blijf er dus altijd bij! Omdat er geen ei inzit zijn je muffins gaar zodra ze omhoog zijn gekomen en wat kleur hebben gekregen. Laat ze heel even afkoelen en draai ze dan om op een rek om verder te koelen. Als het goed is zie je nu dat je bramen prachtig zijn gegaard en zo een heerlijke kern van deze smeuïge cakejes vormen.


vegan dessertsBen je net als ik dol op bakken met fruit en gezonde recepten? Kijk dan ook eens naar het recept voor deze prachtige vegan mini taartjes gemaakt van bosbessen. (klik)

Laat een leuke reactie achter!