Een kokos brood zonder gluten

amandel kokos brood

Hallo allemaal,
Enige tijd geleden bestelde ik een zak kokosmeel. Ik hou nu eenmaal van kokos en was enorm nieuwsgierig naar het meel. Daar wilde ik eens een gluten vrij brood mee maken! Met behulp van het wereldwijde web probeerde ik wat inspiratie op te doen. Dat viel een beetje tegen. Ik vond wel wat recepten voor een brood, maar die bevatten vooral ook heel veel eieren. Dat wilde ik nu juist nièt. Als er zes eieren in een brood gaan, dan kun je volgens mij beter een omelet bakken. Ik wil in ieder geval geen brood dat naar omelet smaakt.
Ik sloeg dus zelf maar aan het experimenteren en dat bleek uitdagender dan ik verwacht had. Kokosmeel neemt veel vocht op en valt gemakkelijk uit elkaar. Je hebt dus echt ingrediënten nodig die voor de (brood)nodige binding zorgen anders is het niet te snijden. Aanvankelijk maakte ik het brood met alleen kokosmeel en amandelmeel, maar al doende heb ik een deel amandelmeel vervangen door sojameel. Sojameel geeft dit brood net iets meer structuur. Je hoeft overigens geen sojameel te gebruiken als je dat niet wilt. Als je alleen kokos- en amandelmeel gebruikt, moet je echter wel voor een extra eitje zorgen.
                    

  Wat heb je nodig:

  • 150 gram kokosmeel (Ik gebruik het meel van It’s Amazing!)
  • 50 gram sojameel  (eventueel te vervangen door 50 gram amandelmeel)
  • 50 gram amandelmeel (Ik gebruik het amandelmeel van Terrassana)
  • 12 gram xanthaangom (Doves Farm)
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
  • Snufje zout
  • 5 flinke eetlepels lijnzaad
  • Pitten en zaden naar smaak (ik gebruikte een combinatie van zonnebloempitten en sesamzaad, maar maanzaad en pompoenpitten zouden het volgens mij ook goed doen.)
  • Het eiwit van 2 blije eitjes (als je het sojameel vervangt door amandelmeel, dan gebruik je het eiwit van 3 eitjes!)
  • 65 gram gesmolten kokosolie
  • 200 ml amandel- of sojamelk
  • 100 ml water (plus wat extra om het lijnzaad in te laten wellen)

Hoe doe je het:
Doe het lijnzaad in een kom. Schenk er water bij (de zaden moeten helemaal onder staan!) en laat een kwartiertje wellen en ‘gellen’. Verwarm de oven voor op 160 graden.
In een ruime kom meng je het meel, xanthaangom, wijnsteen bakpoeder, zout en de pitten. Meng heel goed! Kokosmeel wil nog wel eens klonteren; zorg dat alle klontjes verdwenen zijn. Gebruik lekker je handen als dat nodig is. Smelt de kokosolie en voeg toe. Voeg ook de gewelde lijnzaden toe.  Wederom goed mengen. Meng 100 ml water met 200 ml soja- of amandelmelk en warm op tot het handwarm is. Splits de eitjes en voeg toe aan het ‘nat’. Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet daar de ‘melk’ in. Ik meng overigens altijd zoveel mogelijk met de hand, maar je zou natuurlijk ook een mixer kunnen gebruiken.
Het deeg moet nu mooi samen komen. Het is wel wat plakkerig, maar zeer zeker goed kneedbaar. Je kunt er zelfs een bal van maken. Blijft het deeg wat droog, voeg dan wat extra water toe. Tja….en nu is het aan jou hoe je het bakken wilt. Je kunt er een soort ‘boule’ van maken en de bol deeg op een met bakpapier beklede bakplaat leggen, maar je kunt ook een cakevorm bekleden met bakpapier en het brood daar in bakken. Net wat je wilt. Wat je ook doet: snij het deeg in ieder geval wat in. Zo kan het brood goed gaar worden.
Bak ongeveer 60 minuten, de laatste 10 minuten mag de oven op 180 graden. Controleer met een cocktailprikker of het brood gaar is. Blijft er nog deeg aan de prikker zitten, dan doe je het brood nog tien minuutjes terug de oven in.
Laat helemaal afkoelen voor je het snijdt. Smakelijk!

*Door Suzy Do

  1. Harry Havermout

    First things first, complimenten met jullie geweldige blog. Een hele leuke lay-out en ook nog inhoudelijk interessant. Ik heb nog niet met kokosmeel gewerkt. Wat is het precies? Is het een fijn soort geraspte kokos, in dat geval zou ik het in mijn koffiemolentje kunnen maken.

    Keep up the good work!

    Harry Havermout

  2. Bakers and Fakers

    Hi Harry Havermout!

    Bedankt voor je complimenten! joh!
    Kokosmeel is precies wat het woord al zegt.
    Het is een erg vezelrijk meel en daarom super gezond in een glutenvrij dieet.
    In theorie zou je die kokos best wel in je molentje of een vijzel zelf kunnen malen, maar ik heb het zelf nog nooit zo gedaan, ik koop het gewoon als meel in de natuurwinkel. laat vooral eens weten of het gelukt is, dat vinden we hartstikke leuk!

  3. wat kan je vervangen voor de eiwitten? kan ik chiazaad met water gebruiken?

  4. Bakers and Fakers

    Hi Sharon,

    Zelf gebruik ik graag de ei-vervanger van Orgran. Chia of lijnzaad met water zou in principe ook moeten werken maar heb het in dit recept nog niet getest. Laat je horen of het gelukt is! Gr. Emmelou

  5. Hoi, Heb precies alle hoeveelheden goed afgemeten maar dan ontstaat er na toevoegen van de melk een dun pannekoek beslag ….

  6. Bakers and Fakers

    Hey Maeyke,
    Dat is niet goed! Heb je xanthaangom gebruikt? Het deeg blijft wel plakkerig maar het zou zeker geen beslag mogen worden.

  7. Bedankt voor het recept. Gaat volgens mij heel lekker worden.

    Bij het ingredient “5 flinke eetlepels lijnzaad”, moet dat hele of gebroken lijnzaad zijn?
    En ook als ik de eieren (zoals gewoonlijk) will vervangen met per ei 1 EL gebroken lijnzaad en 3 EL water, wordt dat dan niet teveel lijnzaad?

  8. Hi Robert, Ik zou inderdaad voor gebroken lijnzaad kiezen.
    Als je het ei al gaat vervangen met lijnzaad zou ik voor minder lijnzaad in het recept zelf gaan.
    Je kunt trouwens ook eens de eivervanger van Orgran uitproberen. Die geeft hier ook altijd goede resultaten.
    Laat vooral even weten of ‘t gelukt is! :-)

  9. Hi Emmelou,

    Ik ga proberen het recept te maken. Maar ik ben vergeten xanthaangom mee te nemen. Hebben ze hier niet in het dorp. En om alleen voor xanthaangom terug rijden naar Amsterdam zie ik ook niet zitten. Wordt zaterdag weer, want ik was vandaag vrij. Ik neem dan wel gelijk Orgran eivervanger mee. Bedankt voor de tip.
    En laat zeker weten of het gelukt is inclusief een link naar een foto met mijn resultaat. Goed of slecht.

    Bedankt voor de toelichting.

  10. Hi Emmelou,

    Ik heb gisteravond pas het brood gebakken.
    Het is niet helemaal goed gegaan.
    In plaats van deeg, had ik meer zoiets van pannekoekbeslag. Zie de beschrijving bij de foto.
    Toch een foto (doe je donkerste zonnebril eerst op) : http://imgur.com/a/kCUVu

    Ik moet zeggen dat tijdens het mengen van het deeg er al een heerlijke geur in de keuken hing.
    Dat is tijdens het bakken alleen maar meer geworden. :)

  11. Hi Robert,

    Mag ik vragen welk merk kokosmeel je gebruikt hebt? Ik begin te vermoeden dat hier het verschil ligt. Ik ga ‘m gauw zelf nog eens maken en waar nodig even aanpassen. Het eindresultaat ziet er wel weer smakelijk uit. Hoop dat ie lekker is.

  12. Van Holland & Barrett (voorheen De Tuinen). Net zoals het amandel- en sojameel.

    Het brood is inderdaad wel erg lekker. Ik ga het zeker nog een keer proberen.

    P.S.
    Tijdens de lunch kreeg ik van een collega een tip dat, mocht het volgende keer weer gebeuren, ik het deeg/beslag met vershoudfolie of aluminiumfolie moet afdekken en minstens een half uur of zelfs tot anderhalf moet laten staan. Zodat de kokos het vocht kan opzuigen en het wel kneedbaar deeg wordt. Maar vooral niet minder vocht toevoegen omdat het anders dan weer te droog wordt.
    En dat ik bij het kopen moet opleten dat het kokosmeel niet al vet tegen de verpakking achterlaat en/of niet al klontert. Ik had niet verwacht dat kokos zo een “problemenmaker” is. ;)

  13. Op de website van Jamie had je het er over dat je ook witte bonen in een brood kan gebruiken om het brood minder droog te maken. Heb je daar een recept van?

    En/of welk brood recept hier op de site heeft het een structuur die het meest op gluten-brood lijkt? Dus niet zo stug en droog en met wat veerkracht?

  14. Hoi Elisa,

    Ik kan zo gauw even niet terugvinden waar ik het over bonen in brood heb. Ik gebruik ze namelijk vooral in gebak. Als je op zoek bent naar brood wat bijna niet van glutenvol is te onderscheiden dan zou ik voor de stokbrood van laatst gaan. Die zijn serieus luchtig en ze hebben een hele knapperige korst. https://www.bakersandfakers.nl/zelf-een-glutenvrij-stokbrood-bakken/

  15. Jacqueline

    Goedendag,

    Mijn zoon is allergisch voor noten en amandelmeel is daarom geen optie. Sojameel ook niet. Kokosmeel gaat wel. Zou het meel ook door bijv. rijstmeel vervangen kunnen worden?

    Groeten, Jacqueline

Laat een leuke reactie achter!