Kwarkmuffins

Lieve allemaal,
Regen, regen, regen, regen, nog meer regen en zo nu en dan ook een buitje. Het dak begint er zelfs van te lekken. Dat vraagt om hartverwarmend, glutenvrij comfort food, want mijn keuken is -vooralsnog- lekkagevrij en mijn oven werkt gelukkig ook gewoon.
Muffins zijn wat mij betreft comfort food bij uitstek. En deze kwarkmuffins heel zeker! Er zitten goeie, volkoren ingrediënten in. Suiker gebruik ik in dit recept niet: de rozijntjes en de honing geven deze muffins een subtiele zoete smaak, meer is niet nodig.
Dit recept is voldoende voor ongeveer 16 kleine of 8 grote muffins. Ik maakte er 16… en daar zijn er nu nog maar 11 van over. Je kunt er overigens ook voor kiezen om het beslag in een cakevorm te gieten. In dat geval maak je een kwarkbrood. De oventijd is dan wel iets langer, maar dat geeft niet. Je huis gaat er namelijk heerlijk van ruiken, zelfs als het dak lekt!

Oké, dit heb je nodig:

  • 125 gram volkoren rijstmeel
  • 125 gram boekweitmeel (ik gebruikte het boekweitmeel van Peak’s: erg fijn!)
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 6 gram xanthaangom
  • Een snufje zout
  • Het merg van een vanillestokje of een theelepeltje vanillepoeder (dat wil zeggen: echte, pure gedroogde vanille!)
  • 250 gram rozijntjes (wellen kan, hoeft niet)
  • 2 appeltjes, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 500 gram magere Franse kwark
  • 40 gram gesmolten kokosolie of biologische halvarine
  • 1 blij eitje (of No Egg)
  • 80 gram vloeibare bloemenhoning
  • 2 eetlepels geraspte kokos (optioneel)
  • Wat havervlokken als topping

En zo doe je het:
Verwarm de oven vast voor op ca. 160 graden. Bekleed een muffinvorm met vierkante stukjes bakpapier. Je kunt natuurlijk ook papieren muffinvormpjes gebruiken, maar die had ik niet in huis.
Schil de appeltjes en snij ze in stukjes. Oké, ik zal eerlijk toegeven dat ik maar anderhalve appel gebruikte in dit recept. Eén helft redde het beslag niet.  Meng alle droge ingrediënten in een ruime kom, samen met de vanille, de kokosrasp en eventueel No Egg als je geen eitje gebruikt. Voeg de rozijnen en de appelstukjes toe en roer goed. Nu gaat eerst de kwark erbij. De mixer hoef je niet uit de kast te halen, hoor. Dit beslag laat zich makkelijk met de hand mengen. Smelt de kokosolie of de halvarine en voeg toe. Vervolgens gaat de honing in het beslag. Ik proef altijd even voor het ei erbij gaat. Zo weet ik of de smaak goed is. Vervolgens gaat ook het eitje erbij. Meng nog even goed. Schep het beslag in de muffinvorm en strooi er nog wat havervlokken overheen.
Bak ongeveer 40-45 minuten. Even laten afkoelen- dat gaat gelukkig redelijk snel- want ze zijn het lekkerst op kamertemperatuur. Ook prima te gebruiken als ontbijt, met wat vers fruit of een lekkere lik jam!

Ps: Ik gebruik altijd een combinatie magnetron met ovenfunctie, de baktijden kunnen dus verschillen! Bij een electrische oven mag je de temperatuur waarschijnlijk verhogen naar 180 en de bakduur verkorten naar ongeveer 25 minuten. Let altijd even goed op!

*Door Suzy Do

  1. Ze komen net uit de oven en zien er mooi uit! Nog iets te heet om te proeven.
    Ik heb de helft aan rozijnen gebruikt, 125 gr en de helft honing, 40gr. Ik bak hiervan 15 kleintjes (2 haps vormpjes) en 12 grote muffins! Een lekker voorraadje. Ik hoop dat dit in te vriezen is, vast wel ;)

  2. Bakers and Fakers

    Je kunt ze idd makkelijk individueel invriezen, haal wel de papieren muffinvormpjes eraf (als je die gebruikt), die blijven altijd zo vervelend plakken als ze weer uit de vriezer komen:)
    Hoop dat ze ondertussen goed gesmaakt hebben!

  3. […] de gewone muffins heerlijk. Voor ons toch liever onze zelfgebakken muffins, bijvoorbeeld die met kwark van Suzy Do! Of we bakken muffins met de biologische meelmix van Lisa’s choice, hierover […]

Laat een leuke reactie achter!