Lemonbars en chocolade ijs, vegan én lekker.

lemonbars veganlemonlemonbarsicecreamvegan lemonbars avacado ice cream

Deze lemonbars zijn glutenvrij, vegan, best wel gezond en gewoon onwijs lekker. Het is een no bake recept en dat is handig, want ze zijn zo klaar en zien er fantastisch uit! Je hebt voor dit recept wel een krachtige blender nodig. Of een fatsoenlijke keukenmachine. Zoals jullie weten zijn citroentjes best zuur dus we serveren ze met een beetje chocolade ijs. Maar geen zorgen, dit romige ijs is dieet proof, veganistisch en dus lactosevrij en er zit geen suiker in. Hoe dat kan?!

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar zodra het weer een beetje warmer wordt verlang ik naar frisse smaken, tropische combinaties en vooral geen warme ovens die aan staan. Met de lente en ook de zomer breekt voor mij een tijd aan vol salades, frisse fruit smoothies en heel veel ijsjes. Ik kwam de lemonbars al weleens tegen op andere blogs, helaas niet glutenvrij en al helemaal niet vegan. Dus ik besloot om zelf een recept te schrijven. Het recept is super makkelijk en zo gemaakt. Samen met het gezonde chocolade ijs kunnen ze wat mij betreft zo op de kaart van een heerlijk hip eetcafé. Wie doet er mee?

Vorm van 15cm bij 15 cm

De ingrediënten. Lemonbars.

Voor de bodem: 100 gram noten (walnoten en hazelnoten) 4 grote medjoul dadels 4 el gesmolten kokosolie 1 el agavesiroop

Voor de vulling: 150 gram rauwe cashewnoten (vooraf 4 uur laten weken in water) 1 verse vanille peul (schraap de kern er alvast uit) snufje zout 1 el ahornsiroop 5 el gesmolten kokosolie 2 el amandelmelk 1 el citroensap 1 el kokosmeel (kokos zeer fijn geraspt)

Voor de topping: 3 grote citroenen, uitgeperst 1 sinaasappel uitgeperst agavesiroop of een andere zoetstof naar smaak agar agar poeder 4 gram (lima) 50 ml water snufje kurkuma (geelwortel) geraspte kokos om de lemonbars mee te garneren

Het gezonde chocolade ijs 4 rijpe bananen 1 avacado 40 gram kokosolie 75 gram hazelnoten 2 el cacao *optioneel 1 el agavesiroop cacao nibs ter garnering

We maken eerst het ijs. Je doet de ingrediënten gewoon in je blender en zorgt dat je een smeuïge mousse krijgt. Proef even of hij op smaak is. Voeg naar smaak nog een snufje zout of een zoetstof toe. Als je bananen erg rijp zijn hoef je geen suiker meer toe te voegen. Dat betekent dat je in principe kunt ontbijten met dit ijs. Schep alles in een bakje en plaats het ijs in de vriezer. Nu moet je wel af en toe even roeren. Zo zorg je dat je echt een romig ijs krijgt. Dat hoeft alleen in het begin een paar keer. Dus kijk elk uur even of je ijs al ijs is. Roer het even goed door en plaats het weer in de vriezer. Zo! Het chocolade ijs is alvast klaar. De volgende keer maken we meer! Voor de lemonbars had je alvast wat cashewnoten laten weken in koud water. Die staan dus net als je chocolade ijs al klaar. De rest is eigenlijk bijna net zo makkelijk als het ijs. Je doet alles gewoon in de blender. Eerst alle ingrediënten voor je bodem. Druk de notenmassa goed aan in je bakvorm. Ik doe er altijd wat plastic folie onder. Zo kan ik hem straks mooi omhoog tillen. Maar je kunt de vorm ook invetten met kokosolie. Dan mag je de cashewnoten afgieten en samen met de rest in de blender doen. Pulseer alles tot een mooie mousse achtige structuur en schep je vulling voorzichtig op je bodem. Plaats even in de koeling terwijl je de topping gaat maken. Voor de topping had je alvast je citroenen en je sinaasappel uitgeperst, die breng je samen met de rest even aan de kook. Proef ondertussen even hoe zuur het is, zelf vind ik die zure citroensmaak erg lekker maar smaken verschillen dus op dit moment kun je gewoon nog wat suikers toevoegen.  Nu mag de agar agar poeder erbij. Roer alles goed door en laat je sausje nog even doorkoken op een laag vuurtje. We gebruiken wat kurkuma voor een mooie heldere kleur. Je proeft er niets van en het is een prachtige natuurlijke kleurstof. Haal het pannetje van het vuur en blijf goed doorroeren. Als je topping of saus een beetje is afgekoeld giet je deze voorzichtig over de rest in je bakvorm. Nu plaats je de lemonbars weer minstens een paar uur in de koelkast. Als je de lemonbars mooi zijn opgesteven en je topping niet meer uitloopt mag je ze gaan aansnijden. Garneren doe je met een beetje geraspte kokos. Serveer je lemonbars met je chocolade ijs, strooi er wat cacao nibs overheen en geniet van de heerlijke smaak combinatie. Wat zijn jouw favoriete smaak combinaties?

  1. Hoi,

    Wat ziet dit er lekker uit! Ik vraag me af of ik dit recept zonder ahorn- en agavesiroop kan maken? Of wordt het dan niet lekker?

    Alvast bedankt!

  2. Bakers and Fakers

    Hi Hakima, Als je gewend bent om zonder suiker te eten dan smaakt ‘t vast nog steeds lekker. Amandelmelk is vaak al vrij zoet van smaak, je zou een beetje verse vanille kunnen toevoegen.

Laat een leuke reactie achter!