Little vegan cakes

berriepierosepieberry

2roses

Vandaag een recept waarmee je iedereen blij kunt maken. Deze ‘little vegan cakes’ zijn zoals de naam al doet vermoeden -helemaal plantaardig. Dat betekent dus eigenlijk heel erg aardig voor diertjes. Naast vegan zijn ze natuurlijk ook glutenvrij en ik maak geen gebruik van geraffineerde suikers. De mooie kleuren die je ziet zijn helemaal puur en natuurlijk. Biologische rozenblaadjes koop je bij de betere theezaak of kruidenwinkel.

De afgelopen week was ik druk met allemaal hele leuke projecten, ik schreef een blog op ‘Gelukkig en Glutenvrij (klik hier) en er werd hard gewerkt aan nieuwe liedjes. Het huis is een grote bende! Omdat ik aan veel nieuwe recepten heb lopen knutselen en daarom steeds foto’s wil maken- staan op de gekste plekken tafels en etenswaren om nét dat beetje mooie zonlicht te vangen. Omdat ik ook nog normaal wil leven in mijn ‘klein maar fijn’ huisje ben ik druk bezig met het uitdenken van een kleine thuisstudio. Een fijne werkplek die ik niet steeds hoef op te ruimen. Heb je toevallig nog een mooie oude houten werkbank staan? Zo een met verfspatten en knoesten van lang geleden. Dan mag (lees moet) je me mailen hoor! Ik kom ‘m meteen bij je ophalen :-))

Terug naar deze mooie taartjes die natuurlijk ook gewoon een taart mag blijven want je kunt ‘m ook gewoon in punten snijden. Ik doe soms een beetje moeilijk als ‘t makkelijk kan. Snorry! De bodem is gemaakt van kikkererwten, espresso en cacao, dat zorgt voor een hele mooie aardse chocolade mokka smaak. Die lichtpaarse crème in het midden maken we van bosbessen en cashewnoten. Bovenop gebruik ik ook bosbessen maar dan met een beetje limoensap. De rozenblaadjes maken het plaatje en de smaak helemaal af.

Ingrediënten

Voor de bodem;

Biologische kikkererwten potje 350 gram, bewaar ‘t vocht!
2 el cacao
50 ml sterke espresso
2 el amandelmelk
1 gepureerde rijpe banaan
verse vanille
snufje zeezout
100 gram rozijnen (geweekt)
75 ml gesmolten kokosolie

Voor de crèmelaag;

150 gram cashewnoten (minstens 4 uur geweekt in water)
50 gram bosbessen
verse vanille
half snufje zout
5 el amandelmelk
1 tl citroensap
1 el agavesiroop (optioneel)
5 el gesmolten kokosolie

Topping;
150 ml Bosbessensap
2 gram agaragar (half zakje van Lima)
Sap en rasp van 1 bio limoen
1 tl agavesiroop (optioneel)

*Biologische eetbare gedroogde rozenblaadjes ter decoratie

Aanwijzingen

Zorg dat je alles klaar hebt staan. De rozijnen en cashewnoten zijn vooraf geweekt in water. De rest is heel gemakkelijk mits je een goede blender of keukenmachine hebt. Met een fijne staafmixer kom je ook een heel eind. Voor de bodem Mixen we eerst de rozijnen goed fijn. Doe daar de kikkererwten bij en laat even draaien tot er al een mousse-achtige massa ontstaat. Klop het kikkererwten vocht even luchtig samen met de geprakte banaan. Dit is je eivervanger. Doe dan je kokosolie samen met de amandelmelk en de espresso, de cacao en de smaakmakers bij de ‘mousse’ in je blender en laat wederom draaien tot alles goed is opgenomen. Op het laatst draai je nog even rustig je eivervangers erdoor. Dit alles gaat voor zo’n 20 minuten op 175 graden in het midden van de oven. Eenmaal afgekoeld gaat je bodem in de koelkast om nog een beetje op te stijven.

De tweede laag is heel eenvoudig, doe simpelweg alle ingrediënten in je mixer en laat draaien tot er een mooie crème is ontstaan. Met een taartmes smeer je deze laag zorgvuldig op je bodem. Zorg dat deze goed aansluit en er stevig opzit alvorens je het geheel wederom in de koelkast laat opstijven.

De topping maken we door de bosbessensap in te dikken met het gebruik van agaragar. samen met je limoensap en rasp en eventueel nog wat agavesiroop zet je alles in een klein steelpannetje rustig op ‘t vuur. Met een garde roer je de poeder door je siroop en laat je het mengsel zo’n 4 minuten zachtjes koken, wel blijven roeren. Giet het mengsel voorzichtig op je gekoelde taart en besprenkel deze met wat rozenblaadjes. Laat alles voor de laatste keer opstijven in de koeling. Je kunt de taartjes gemakkelijk invriezen en bewaren voor een speciale gelegenheid. Haal ze dan zo’n 20 minuten van te voren uit en serveer ze lekker koud!

*Als je deze taartjes lekker vindt dan ben je vast ook heel nieuwsgierig naar deze heerlijke vegan mokkataart (klik hier)!

 

  1. Wat een prachtige taartjes! En wat een origineel ingrediënt: kikkererwten. Leuk, ik ben dol op kikkererwten, dus hier staan er standaard wat blikjes van in de voorraadkast :-).

  2. Wat een super origineel recept! Overigens zag je wortel taart er ook mooi uit!

  3. Dankjewel!
    ps: ‘same here, humus for life! :-)

  4. Dankjewel! (bloosbloos)

Laat een leuke reactie achter!