Luchtige glutenvrije broodjes

Toen ik aan jullie vroeg welk glutenvrij recept jullie het allermeest missen kozen jullie massaal voor de glutenvrije witte broodjes. In mijn boek Bakken Zonder Gluten ging ik al op zoek naar een recept voor lekkere pistolets dus met dat recept in gedachten heb ik vandaag voor jullie het makkelijke recept voor deze heerlijke en vooral ook luchtige glutenvrije broodjes. Ik leg jullie stap voor stap uit hoe ik ze zo luchtig krijg en wat mijn geheime ingrediënt is. Lees gauw verder.

Mijn ouders wonen sinds een tijdje in Duitsland en in het weekend zie je daar ’s ochtends een interessant tafereel. Bijna iedereen wandelt dan nog slaperig richting warme bakker om niet veel later met een grote zak warme kaiserbroodjes weer op huis aan te lopen. Voor de echte glutard een ware lijdensweg want de hele wijk ruikt dan naar versgebakken broodjes. #celiaclife

Ik moet bekennen dat ik meestal wel een zak kaiserbroodjes van Schär in mijn vriesvak heb verstopt voor dagen waarop ik zelf niet wil bakken. Die broodjes komen, wanneer ze net uit de oven komen, akelig dicht bij het echte werk dus als je geen bakwonder bent zeker een aanrader. Maar in mijn geval begint het dan toch al gauw te kriebelen want ik wil die broodjes liever helemaal zelf maken. “I’m pretty stubborn that way”

Met dit recept bak ik niet alleen witte bollen maar ook pistolets, kaiserbroodjes of gewoon een witbrood uit een broodvorm. Het brood is lekker luchtig met een mooie korst en je kunt ze makkelijk invriezen, kort afbakken in de oven en meteen op tafel. Dan zijn ze ook het allerlekkerst: nog een beetje warm. De melkpoeder is optioneel, maar ik heb gemerkt dat je door het toevoegen van melkpoeder precies die smaak krijgt die ik zo gewend was van het brood van vroeger. De roomboter mag je ook vervangen door een plantaardige variant.
Zijn jullie er klaar voor?

Ingrediënten:

 • 400 ml lauwwarm water
 • 10 gram gedroogde gist
 • 1 el witte fijne suiker
 • 40 g gesmolten roomboter (of plantaardige variant)
 • 400 g glutenvrije witte broodmix Schär mix B *extra voor tijdens het kneden
 • 1,5 el melkpoeder (optioneel)
 • 1 tl (bakkers)zout

Aanwijzingen:

 1. Los de gist samen met de suiker in een grote kom op in het lauwwarme water en laat minstens 5 minuten staan.
 2. Voeg de gesmolten roomboter toe aan het gistmengsel. Zeef de bloem en voeg hem samen met de overige ingrediënten toe. Laat het zout nooit direct met de gist in aanraking komen.
 3. Kneed het deeg nu goed door en laat minstens een uur afgedekt rijzen op een tochtvrije plek.
  Ik plaats het deeg ook vaak afgedekt in mijn oven op 40 graden. Zet er ook een bakje water bij.
 4. Stort het deeg na het rijzen op een met bloem bestoven werkblad en verdeel in 8 broodjes.
 5. Laat de broodjes nog een half uurtje afgedekt staan (eventueel weer in de oven of rijskast) en verwarm de oven voor op 240°C.
 6. Plaats ook tijdens het bakken een klein bakje water onder in de oven. Je wilt wat stoom creëren, zodat de broodjes een knapperige korst krijgen.
 7. Plaats de broodjes in het midden van de oven en draai de temperatuur meteen terug naar zo’n 180°C.
 8. Bak de broodjes ongeveer 25 minuten of tot ze goudbruin zijn en geniet!

 

 

*Ik maak in dit recept gebruik van de witte broodmix van het merk Schär. Voor meer glutenvrije producten en informatie over de ingrediënten neem je een kijkje op de website van Schär.

 

 

 

 

 

 

 


Dit artikel is in samenwerking met Schär tot stand gekomen. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

 1. Hoi bedankt voor je recept!

  Kan je nog aangeven welke gist en welke melkpoeder je precies gebruikt??

  En kan dit brood ook met speltmeel gemaakt worden?

  Groetjes
  Ikram

 2. Hoi, Ik gebruik gist van dr.oetker en melkpoeder van campina. Spelt is niet glutenvrij dus hierover kan ik je geen advies geven.

 3. ik heb de broodjes vanmiddag gemaakt, met bruine bakmeel van de AH, bleef wel erg dun ik heb alles gedaan zoals het was aangegeven, bolletjes maken ging daarom lastig, hebben een iets andere vorm gekregen maar wel lekker.

 4. Wilma van den Berg

  Ik heb de broodjes gebakken, helaas niet gelukt waren niet gaar, als ze voor de 2de ronde moeten rijzen in de oven op 40 graden, dan draai je daarna toch pas de oven op 240, je haalt ze er dan even uit ga ik van uit, probeer het morgen nog een keer

 5. Hoi!! Ik heb het recept helemaal gevolgd, ik heb alleen bakpapier gebruikt. Broodjes kwamen niet goudbruin uit de oven. Wat heb ik fout gedaan??

 6. Angelina

  Deze broodjes vallen zeer in de smaak bij mijn dochter, die sinds kort glutenvrij moet eten. Even een vraagje. Nadat je het deeg hebt laten rijzen en op je werkblad gestort hebt moet je het dan opnieuw kneden? Ik doe dat namelijk niet en het deeg is zo plakkerig dat ik het moeilijk gevormd krijg en een heel deel kwijt ben omdat ik het met niets van mijn handen krijg. Ze lijken ook eigenlijk meer op pitta broodjes

 7. Hoi Angelina,
  Het deeg is idd plakkerig. Helaas is dat de enige manier om de broodjes luchtig te houden.
  Het helpt om je handen flink met olie in te smeren tijdens het vormen.
  Het is niet nodig ze nog eens te kneden. Je mag ook nog een beetje bloem, gebruiken maar alleen aan de buitenkant.
  Veel bakplezier!

 8. Henriette de Rooy

  hallo Ammelou, kan ik watr anders nemen i.p.v. melkpoeder? Ik zou niet weten waar ik het kan kopen, woon in Hamburg.

Laat een leuke reactie achter!