Maak je eigen glutenvrije falafel.

Zowel vegetarisch en glutenvrij eten betekent meestal ook dat je je eigen vleesvervangers moet maken. Op een enkeling na zit er bijna altijd wel tarwe in een groenteburger of vega schnitzel verstopt, sommige zijn zelfs vrijwel op tarwebasis gemaakt. Seitan is bijvoorbeeld een grote glutenbom, het word gemaakt van tarwegluten en… tarwegluten. Sommige vleesvervangers kunnen gelukkig wel nog en zijn altijd glutenvrij, denk aan tofu, tempeh of vervangers op basis van lupine. Let dan wel weer goed op! want dat geldt alleen voor de niet-gemarineerde en ongekruide varianten. Maar stiekem zijn zelfgemaakte vleesvervangers nog altijd het allerlekkerst. We beginnen met de meest eenvoudige: falafel!

Falafel word gemaakt van kikkererwten, je koopt ze meestal in een groot pitabroodje, met sla en zelfgekozen lekkers uit een “meestal” onsmakelijk uitziende saladebar. In een tl verlicht hokje smaakt zo’n broodje falafel mij niet zo. Ik ben toch wel een ambiance soort van meisje. Thuis maak ik ze graag met een lekkere couscous salade, zelfgemaakt glutenvrij turks brood ( het recept komt van Kadriye Ataman, op haar website kun je ook allerlei lekkers bestellen!) en heel veel huisgemaakte sausjes en dressings. Ik frituur de falafel ook nooit, ik doe ze gewoon in de oven en dat is naast gezond ook nog veel lekkerder. Hier komt ‘ie dan!

Glutenvrije falafel

  • een pot biologische kikkererwten
  • lente ui
  • heel veel knoflook (3 geperste tenen als je durft)
  • 1 tl komijnpoeder (of djinten)
  • 2 el olijfolie
  • 50 gram rijstmeel
  • 2 el sesamzaadjes
  • zout en peper
  • 1 tl xanthaangom of 1 eitje
  • 1 tl bakpoeder of bakingsoda

De rest gaat bijna als vanzelf, mix alles goed door elkaar, met een vork of met je trouwe keukenmachine. Zet het mengsel even in de koelkast, dan stijft het op en kun je makkelijker balletjes vormen. Als je niks geeft om mooie balletjes ;-) dan kun je de falafel gewoon met een eetlepel op je bakplaat scheppen. Dat heb ik dus gedaan! Wel een beetje bakpapier want anders plakken ze straks vast. Ze mogen zo’n 40 min. op 180 graden in de oven. Of tot ze goudbruin van kleur zijn en een vaste structuur hebben.

Voor een glutenvrij turks platbrood of een pide kon ik nergens een goed recept vinden, gelukkig was Kadriye Ataman zo vriendelijk om er een met ons te delen! Dankjewel Kadriye! (www.blijglutenvrij.com)

Hallo Emmelou,

Natuurlijk wil ik een recept met jullie delen! Ik stuur een van mijn beste recepten voor Turks platbrood naar jullie toe.

Ingrediënten:

250 ml warm water
250 ml melk
7 Gr droge gist
5 Gr suiker
20 Gr gesmolten roomboter
20 Gr olijfolie
10 Gr xanthan gum
5 Gr zout
1 eiwit ( eigeel bewaar je om het brood te bestrijken)
25 Gr maïsmeel
25 Gr boekweitmeel
25 Gr rijstemeel
25 Gr aardappelzetmeel
450 Gr Glutenvrij meel

Voor de korst
Eigeel
2 eetlepel melk
2 eetlepel olijfolie
Zwarte komijnzaad

Roer alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Giet de melk, water, gesmolten roomboter en de olijfolie bij het meel.
Mix met kneedhaken ca. 10 minuten tot alles goed gemengd is.
Doe de deeg op een ingevette schaal ( ik gebruik een paella pan) laat het  afgedekt ongeveer 1 uur rijzen.
Duw het daarna met natte vingers het deeg in de paella pan plat.

Vermeng de ingrediënten voor de korst, bestrijk de bovenkant van het brood hiermee!

Bak het in een voorverwarmde oven op 220 graden in ong 20 min af!

* Ik bak het platbrood wel net ietsje langer, ik denk dat Kadriye een betere oven heeft :-) Ook heb ik helaas geen paella pan dus ik gebruik een hele grote quiche vorm.

Ik maak er ook nog een lekkere couscous salade bij.

En de tahin dille dressing.  Dat is gewoon een lepel tahin (sesampasta) met goeie olijfolie, citroensap, een beetje honing en natuurlijk zout, peper en dille.

Smakelijk!

 

Laat een leuke reactie achter!