Maisbrood. Mijn favoriete glutenvrije recept voor een heerlijk vers maisbrood.

Toen ik erachter kwam dat ik geen gluten meer kon eten ben ik meteen op zoek gegaan naar broodvervangers. Je hoort soms dat mensen met coeliakie al nooit zo’n broodliefhebbers waren, misschien omdat ze het ergens al doorhadden. Maar dat was in mijn geval absoluut niet aan de hand. Ik heb nog net niet hoeven te huilen toen ik mijn laatste plak meergranen brood gedag zei.

Daarna ben ik al snel zelf gaan bakken. En toen kwam ik er ook al gauw achter dat gluten nu juist dat gene is dat brood zo lekker maakt (snik). Het heeft toen nog lange tijd geduurd voordat ik mijn eigen broden ook écht lekker ging vinden maar inmiddels durf ik zonder blikken of blozen ook mijn gluten verorberende vrienden een van mijn glutenvrije broodjes voor te schotelen.

Dat is ook een beetje het idee achter mijn blog. Recepten die eigenlijk gewoon net zo smaken als ‘the real thing’ en met best een beetje trots werk ik nu ook hard aan mijn eerste kookboek met nog veel meer heerlijke recepten die nog nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Tot het zover is blijf ik natuurlijk ook gewoon nog steeds mijn favoriete recepten hier op het blog met jullie delen.

Ben je trouwens net als ik heel trots op je glutenvrije dieet en lijkt ‘t je leuk om mij en dit blog te ondersteunen met een extraatje? Neem dan eens een kijkje in mijn shop (klik). Ik ontvang per artikel een klein percentage en dat is hopelijk net genoeg om deze website reclamevrij te houden. Zonder vervelende banners en flikkerende advertenties.

Dit glutenvrije maisbrood is een van die recepten die al vrij snel regelmatig werd gebakken. Omdat ik het brood in een voorverwarmde pan in de oven bak *neem wel een pan die hier geschikt voor is* is de korst ook lekker knapperig. Iets wat bij veel glutenvrije broden nog al weleens wil ontbreken. Ik ben er van overtuigd dat jullie dit recept wel kunnen waarderen dus ‘without any further ado’ het recept voor een heel erg lekker glutenvrij maisbrood vers uit de oven het allerlekkerst!

Maisbrood. Mijn favoriete glutenvrije recept voor een heerlijk vers maisbrood.
Recipe Type: brood
Cuisine: glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Je hebt een ovenvaste pan nodig. je kunt ook een hoge taartvorm gebruiken.
Ingredients
  • 350 gram witte glutenvrije broodmix
  • 80 gram maismeel
  • 50 gram maisgries
  • snuf zout
  • 1 tl suiker
  • 8 gram gedroogde gist
  • 1 flinke el fiberhusk
  • 125 ml warm water
  • 130 ml kookroom Plantaardig mag ook.
  • 40 gram gesmolten (plantaardige) boter
  • 1,5 el crème fraiche, yoghurt of kwark. Plantaardig kan ook.
Instructions
  1. Doe het warme water samen met de suiker, boter en kookroom in een kom en voeg voorzichtig de gedroogde gist toe. Laat het mengsel minstens 10 minuten zo staan.
  2. Voeg nu de andere ingrediënten toe. Zeef de bloem eerst. Bewaar het maisgries nog even apart.
  3. Mix het deeg minstens 5 tot 10 minuten met de deeghaken of met je handen. Het deeg hoort plakkerig te zijn. Laat het deeg afgedekt minstens een uur op kamertemperatuur rijzen. Vorm nu zo goed als dat gaat met bebloemde handen een grote bol. Probeer het deeg niet meer te veel te kneden. Bestuif de bol met nog wat bloem en het maisgries.
  4. Verwarm een ovenvaste pan met deksel in de oven terwijl je de oven voorverwarmd op minstens 200 garden. Plaats de bol deeg voorzichtig in de hete pan en plaats deze dan met de deksel zo’n 50 minuten in de oven. Bak het brood voor de laatste 5 minuten af zonder deksel en spuit er eventueel nog wat water op om de korst éxtra knapperig te maken.

 

  1. Hanneke de Vries

    Ik heb gisteren met grote pecisie het recept gevolgd maar het werd een grote teleurstellung. Het brood rees totaal niet en dus waren de sneetjes brood klejn en super zwaar. Wat heb ik verkeerd gedaan?

  2. Hey Hanneke,
    Wat jammer! Bij het bakken van glutenvrij brood kan helaas een heleboel misgaan. Lees anders even dit blog: https://bakersandfakers.nl/bakken-zonder-gluten-meest-gestelde-vragen/ Ik hoop dat het volgende brood wel lukt!

  3. Valérie

    Hallo, is het ook mogelijk om dit met een broodbakmachine te maken (glutenprogramma) ?

    Groetjes,

    Valérie

Laat een leuke reactie achter!