Mangotaartjes

mangotaartjesmangotaartjewindowsmangocake

Kleine taartjes of tartelettes die het érg goed doen bij een mooie high tea of als dessert. Ze zijn natuurlijk glutenvrij en met een paar kleine aanpassingen zelfs vegan en lactosevrij.
Het idee voor deze taartjes ontstond door een vergeten mango, jaaaah alle credit gaat bij deze naar de mango! Hij was eigenlijk bedoeld als salade bij een best pittig thais groentegerecht maar door alle hectiek bleef de arme mango ongeroerd in de fruitschaal liggen. Gelukkig maar! Want ik bedacht daarom een snelle mango curd, door de friszoete smaak een bijzonder mooi alternatief voor de conventionele lemon curd.

Nodig;

6 taartvormpjes

Voor de bodem:

100 gram rijstemeel
100 gram amandelmeel
100 gram boekweitmeel
75 gram (kokosbloesem) suiker
1,5 tl bakingsoda
snufje zout
175 gram koude roomboter (of een plantaardige variant)
1 ei (of 40 ml kikkererwtenvocht bij een vegan variant)
1 el ijskoud water
het sap en wat rasp van een bio citroentje
wat extra gv bloem om je werkblad mee te bestuiven

Voor de Mango Curd

1 flinke en rijpe mango
100 ml amandelmelk
het sap en de rasp van een bio limoentje
1 el agavesiroop (optioneel)
het merg van een verse vanillepeul
1 zakje a 4 gram agar agar van lima

Aanwijzingen:

Meng eerst je melen tot een fijne mix. Voeg ook de baking soda, het zout en de suiker toe. Snijd de koude boter in kleine blokjes en meng deze goed door je meelmix.
Verkruimel steeds wat boter met wat meel tussen je vingers tot alle meel aan de boter is gaan hechten. Voeg nu het losgeklopte ei, het water en de citroen toe en kneed het deegje tot een mooie bol. Plaats het deeg even in de koelkast.

Op een met meel bestuifde werkbank rol je het gekoelde deeg uit tot een een dunne plak. Ik doe dit zelf met wat bakpapier tussen het deeg en de deegroller!  Met een ronde uitsteekvorm -of gewoon een glas, steek je 6 mooie cirkels uit. Bewaar de rest van het deeg in de koelkast en bak hier bijvoorbeeld nog wat lekkere koekjes van. Vet je vormpjes goed in met boter of kokosolie en bekleed elk vormpje met een cirkel deeg. Druk ze voorzichtig aan en werk je randen af. Je kunt de randen ook even afsnijden met een mesje maar ik heb ze zelf graag een beetje slordig.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de taartjes een klein half uurtje in het midden van de oven. Je kunt een blinde vulling gebruiken om ervoor te zorgen dat je taartjes mooi plat blijven. Het helpt ook om de bodems even in te prikken met een vorkje.

Schil de mango en snijd deze in kleine blokjes, samen met de amandelmelk, de agave en vanille zet je deze in een klein pannetje op het vuur. Als de mango lekker zacht is geworden kun je alles even fijnmaken met een staafmixer. Plaats alles terug op het vuur en voeg de agar agar toe. Breng de mango curd zachtjes aan de kook en roer alles zo’n 5 minuutjes door. Schenk je mango curd voorzichtig in je taartjes en laat alles een beetje afkoelen. Decoreer de taartjes met wat mooie physalis, de bessen van een lampionplant. Niet vergeten te genieten!

 

  1. Kan je ipv boter ook kokos olie gebruiken ? Zoja , zelfde hoeveelheid,

  2. Hi LIque,
    Jaaah dat kan! Maar dan moet je 175 gram gesmolten kokosolie wegen. Ik zou dan wel een tl xanthaangom toevoegen omdat het anders erg snel uiteen valt.

  3. Wauw dit ziet er heerlijk uit!
    Ik houd van gezonde taartjes en mango <3
    Ga deze zeker een keer proberen.
    Xx
    http://www.laurencemagaly.com

Laat een leuke reactie achter!