Sweet and Fragile

merinquesclose

meringues

wide

splashpink

lavendel

‘Fragile lovely things in pink’  Meringues gemarmerd met een zelfgemaakte blauwe bessensiroop. Hoe mooi kan het leven zijn? Het koste mij drie pogingen voordat ik met trots kon zeggen dat ze ‘gelukt waren :)) En wat een timing, want door al die prachtige kleurtjes passen ze natuurlijk ge-wel-dig bij Valentijnsdag. Meringues zijn gewoon glutenvrij, daar hoef je niks aan te veranderen. Met een basis van eiwitten en suiker, zo slecht maar zo lekker, kan er niet veel misgaan. Dacht ik! ‘Oh boy was I wrong’. Omdat ik natuurlijk niet wil dat je net als ik tot drie keer toe een nieuwe lading meringues moet maken, hier een paar tips en tricks zodat ze gewoonweg niet kunnen mislukken. *Om al mijn vegan volgers niet verdrietig te maken, ik ga binnenkort experimenteren met een ei-vrije meringue variant, dat beloof ik :-).

Nodig,

2 eieren
100 gram suiker
verse vanille
rasp van bio citroen

*blauwe bessensiroop
lavendel (optioneel)

Neem twee middelgrote eieren en laat deze op kamertemperatuur komen. Niet smokkelen, temperaturen zijn écht van belang. Zet alvast een stalen vetvrije mengkom klaar. Ik gebruik een beetje citroensap om ervoor te zorgen dat hij helemaal schoon is.  Ook je garde of mixer wil je goed vetvrij maken. Verder weeg je 100 gram fijne witte kristalsuiker af, je schraapt alvast wat vanille uit een verse vanillepeul en een beetje citroenschil/rasp van een biologische citroen. Splits de eiwitten van het eigeel en wees heel zorgvuldig. Een klein beetje eigeel zorgt er al voor dat je meringues geen meringues meer worden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm je oven voor op 80 graden.  (Ik heb een elektrische oven).  Nu mag je de eiwitten gaan opkloppen. Begin eerst rustig gewoon met de hand. Zodra het een beetje begint te schuimen mag je overgaan op een handmixer. Zodra het mengsel al echt wit is en op slagroom begint te lijken mag je lepel voor lepel de suiker toevoegen. Ook de vanille en de citroen mogen er nu voorzichtig bij.  Je blijft het mengsel net zo lang kloppen totdat er pieken blijven staan en je een lepel zonder knoeien ondersteboven kunt houden. Het is ook heel belangrijk dat alle suiker goed is opgelost. Dit kun je testen door een beetje tussen twee vingers te wrijven, als je geen korrels meer voelt dan is het goed. Nu mijn mengsel klaar is kun je net als ik een beetje kleur toevoegen. Ik gebruik daar een zelfgemaakte blauwe bessensiroop voor, maar je kunt natuurlijk ook voor chocolade, aardbeien of een andere smaak (en kleur) kiezen. Ik giet voorzichtig een lepel siroop door mijn eiwitten en teken deze nog wat uit met een stokje of prikker. Met twee lepels schep ik ongeveer 5 meringues van 10 cm lang op de bakplaat. Ik probeer bij elke schep een beetje kleur mee te pakken.  Je kunt natuurlijk ook voor een kleinere variant kiezen, dan verkort je gewoon de baktijd.

De meringues mogen zo’n 3 uur in het midden van de oven bakken, ik zeg wel bakken maar het komt eigenlijk neer op drogen. Als alles goed is gegaan komen ze nu zonder te plakken los van de bakplaat. Wil je zeker weten dat ze mooi lukken laat ze dan na het bakken samen met de oven gelijkmatig afkoelen en haal ze er pas uit als de oven en ook de meringues helemaal zijn afgekoeld. Met een klein beetje eetbare lavendel maak je ze helemaal af. Perfect!

Verpakt in wat cellofaan of een mooi doosje zijn ze natuurlijk heel geschikt om cadeau te doen. Bewaar meringues gewoon in een koekjestrommel. Ze blijven dan een week houdbaar. Hier halen ze de volgende dag geeneens ;-))

*De mooie taartschep is van Comptoir des objets en die kun je (klik hier) bestellen.

Veel liefs,

Emmelou

 

 

  1. Wat ziet dit er lekker uit!

  2. Wauw! Die zien er goed uit! Ik kende jouw blog nog helemaal niet, maar wat een prachtige foto’s maak je. :)

  3. Dankjewel Lianne, wat leuk om te horen :-)

  4. Thanks Kim, ze smaken ook super!

  5. Krijg er meteen trek van zeg! Lekkerrr

  6. Wat een mooie foto’s! Ziet er ook erg lekker uit, ik ga het eens proberen.

Laat een leuke reactie achter!