New York Lemon Cheesecake “met passievruchten topping”

passie cake

Dit zomerse weer vraagt om zomerse ingrediënten.
Wie nog nooit een passievrucht heeft geproefd weet eigenlijk nog niet wat lekker is.
Je zou het zo aan de buitenkant niet afkijken, maar vanbinnen zijn deze donkere vruchten een feest aan kleuren en smaken.
Ze zijn lekker over een simpele salade, in de yoghurt of als topping van een geweldige glutenvrije cheesecake!
Ik maak dit keer de New York cheesecake met verse roomkaas, citroen en die geweldige passievruchten op de bovenkant.

Eerst maken we natuurlijk een bodem:

  • 100 gram glutenvrije biscuit of koekjes
  • 20 gram amandelmeel
  • 50 gram boter of koksolie
  • 1 theelepel speculaaskruiden

Ik gebruik 100 gram shortbread hearts cookies van Orgran, het zijn hartjes en het is eigenlijk een beetje zonde om ze te gaan verkruimelen maar de smaak en structuur is ideaal voor een lekkere bodem dus ik doe het lekker toch! Je verkruimelt ze even. Je kunt natuurlijk ook andere glutenvrije koekjes gebruiken of eerst zelf een bodem bakken, wees creatief!
Dan voeg je nog 20 gram amandelmeel, 50 gram boter en 1 theelepel speculaaskruiden toe.
Meng alles in een grote kom tot een kleverige bol die je in een taartvorm op de bodem kunt drukken.
Druk alles goed aan en zet weg in de koelkast terwijl je de rest gaat maken.

  • 300 gram roomkaas bijvoorbeeld 3 pakjes mon chou
  • 1 eetlepel glutenvrij bloem
  • 90 gram suiker
  • 1,5 ei of No Egg van Orgran
  • 1 á 2 eetlepels milde kwark
  • 1 citroen of 2 limoenen, biologische want je gaat ook de schil gebruiken.
  • springvorm met diameter van 24 cm

De oven (ik heb een elektrische) verwarm je voor op 175 graden.
Doe alle ingrediënten in een grote kom en blijf roeren of mixen tot alles een mooi egaal beslag is.
Voorzichtig giet je nu de vulling op je bodem en zet je deze in de oven, ongeveer 40 minuten maar ovens verschillen dus kijk na een half uur even hoe het met je taart gaat! Is deze goudbruin van kleur en veert hij terug wanneer je er met je vingers op drukt dan is hij klaar.

Je laat je taart nu helemaal afkoelen. Ondertussen maken we de topping.

  • 4 passievruchten
  • 40 gram suiker
  • 1 theelepeltje geraspte schil van je bio citroen of limoen.
  • 100 ml water
  • en 1 eetlepel xanthaangom

Doe alles behalve de xanthaangom in een klein steelpannetje en laat lekker indikken.
Voeg zo nu en dan nog een beetje water toe tot dat je een mooie siroop hebt.
De passie vruchten snijd je simpelweg doormidden en met een kleine lepel schraap je de binnenkant eruit, je kunt alles gebruiken, ook de zwarte pitjes!
Wanneer je ene siroop hebt, proef even, misschien wil je er nog wat suiker indoen, een mini snufje zout om de smaken op te halen, of wat rode pepervlokken als je van een beetje pit houdt.
Nu haal de je pan van het vuur en roer je de xanthaangom erdoorheen, in het begin lijkt het niet op te lossen en zie je witte spikkels maar blijf gewoon roeren ze gaan vanzelf weer weg.

Giet je topping over je cheesecake en zet voor 4 uur in de koelkast.
Als hij genoeg is afgekoeld kun je hem in stukjes snijden en invriezen.
Hij is namelijk heel erg lekker als hij nog een tikkie bevroren is. Haal hem dan 20 minuten voor het opdienen uit en serveer met wat verse kokos.

Smakelijk

Laat een leuke reactie achter!