Notentaartje

nuts

Eindelijk komen we dan toe aan de taart! Een notentaartje en cheesecake ineen, natuurlijk glutenvrij!
Wie de voorbereidingen een beetje gevolgd heeft, krijgt het nu gemakkelijk. Het is nog wel even wat werk, maar moeilijk is het zeker niet. Je hebt in ieder geval 350-400 gram verkruimelde double chocolate nibb koekjes nodig. Misschien heb je ze al gemaakt. Als je ze nog moet bakken: het is redelijk gauw gedaan en ze zijn binnen een uur afgekoeld.
Verder heb je ca. 250 gram blanke, ongeroosterde en ongezouten noten nodig. Ik gebruikte amandelen, maar je zou ook hazelnoten kunnen gebruiken. Als je voor hazelnoten gaat, vervang de amandellikeur in het recept dan door een scheutje hazelnootlikeur (Frangelico, bijvoorbeeld). Doe de noten in een ruime kom en overgiet ze met (kokend) water. Laat ze rustig een uur of 8 wellen, zodat ze lekker zacht worden.
Verder heb je nodig:

  • 200 ml kokosmelk
  • 45 gram gesmolten kokosolie
  • 50 ml amandel- of hazelnootlikeur
  • 80 gram agavesiroop
  • Sap van een limoentje
  • Het merg van een vanillepeul of een theelepel vanillepoeder
  • Een halve tablet pure chocolade (of maak de chocola lekker zelf, wel zo gemakkelijk. Het recept vind je hier)
  • Een springvorm van minimaal 22 cm doorsnee
  • Een staafmixer, blender of keukenmachine
  • Een lekker muziekje op de achtergrond en een kopje met je favoriete thee

Dit is hoe het gaat:
Verkruimel de double chocolate nibb koekjes. Vermeng de kruimels met 25 ml likeur en 45 gram gesmolten kokosolie. Bekleed de bodem van de springvorm met een velletje bakpapier en maak eerst de taartbodem met de koekkruimels. Druk heel stevig aan. En dan bedoel ik echt heel stevig! Zet de bodem in de koelkast (of even in de diepvries) zodat ie mooi hard wordt.
Zing even mee met het achtergrondmuziekje, neem een slokje thee en haal de staafmixer, blender of keukenmachine van stal. Hak, pureer, mix of blender de gewelde noten samen met de kokosmelk, agavesiroop, het restant van de likeur, de vanille en het limoensap. Ga net zolang door met blenderen totdat er een stevige, homogene massa ontstaat. Proef ook even of de smaak in orde is. Is het mengsel erg dik, giet er dan een scheutje plantaardige melk bij.
Haal de bodem uit de koelkast. Het notenmengsel giet je er overheen. Smelt de chocola (of maak hem even zelf) en ‘swirl’ die over het notenmengsel. Meng voorzichtig een beetje, maar niet te veel! Het is echt de bedoeling dat je een marmereffect krijgt.
Zet de taart nu gedurende enkele uren in de diepvries. Eventueel kun je de bovenkant versieren met wat gesmolten witte chocola. Smelt daarvoor wat witte chocoladepastilles au bain marie, of gewoon in een pannetje op heel laag vuur. Doe er dan wel een theelepel kokosolie bij. Zet weer terug in de diepvries.
Haal de taart enkele uren voor je hem serveert uit de diepvries en laat hem wat ontdooien in de koelkast. Koud is deze taart namelijk het lekkerst! Maak het geheel helemaal af door de bovenkant te garneren met wat (rood) fruit. Geniet!

*Door Suzy Do

 

Laat een leuke reactie achter!