Ontbijten met cake!

Zoals we allemaal weten is het ontbijt het belangrijkste eetmoment van de dag.
Vooral bij een glutenvrij dieet is het van belang dat je toch je nodige vezels probeert binnen te krijgen.
Dat kan natuurlijk heel eenvoudig met een bak yoghurt en je favoriete granola.
Of je bakt je eigen glutenvrije brood, maar ik moet toegeven dat er dagen zijn waarop ik gewoon snel iets uit de kast wil pakken en aan de slag moet.
Deze ontbijtcake is daarvoor heel geschikt.
Met 2 plakjes heb ik een verzadigt gevoel tot ver in de middag en hij is ook nog eens makkelijk om mee te nemen.
Als je de cake in de koelkast bewaart blijft hij ruim vier dagen goed, vanwege de kokosolie en de appel word hij zeker niet droog en zelfs op dag 4 is de smaak nog vers en smeuïg.
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met dit recept, gebruik ook eens zaden en noten, gooi er gewoon wat glutenvrije muesli in of stop ‘m boordevol superfoods.

Ontbijtcake

Glutenvrij, lactosevrij, vegan en zonder toegevoegde suikers.

  • 250 gram rijstmeel (of een ander glutenvrij meel)
  • 1 rijpe banaan geprakt
  • 2 el appelmoes (zelfgemaakt van appelpulp uit de sapmaker, zonder suiker)
  • 150 ml gesmolten kokosolie
  • 50 ml amandelmelk of water
  • 1 tl baking soda (of bakpoeder)
  • 1 snufje zout
  • 1 appel in kleine stukjes
  • handjevol gebroken lijnzaad
  • krenten en cranberries
  • handjevol glutenvrije havervlokken
  • 1 tl kaneelpoeder
  • verse vanille geschraapt uit een peul
  • Voor de echte zoetekauw, voeg je nog een el gembersiroop toe!

De bereiding is super eenvoudig.
Hij smaakt het beste als je hem een dag van te voren al maakt en helemaal laat afkoelen.
Bewaren doe ik luchtdicht in de koelkast.

Meng eerst je rijstmeel met je baking soda, zo zorg je ervoor dat je cake overal even luchtig word.
Alle andere ingrediënten had je al klaar staan en die mogen er gewoon bij, de volgorde is verder niet belangrijk.
Roer alles goed door en laat zo’n tien minuten staan, dit geeft je havervlokken de kans om het vocht goed op te nemen, dan worden ze niet droog en stug.
De oven verwarm je alvast voor op 175 graden.
Pak een ordinair cakeblik en vet deze in met kokosolie. Wees niet te zuinig met invetten want je wilt niet dat je cake blijft plakken.
Spatel je cakebeslag nu in je cakevorm en druk de bovenkant met natte vingers voorzichtig aan zodat het deeg overal goed verdeeld is.

Bak je cake zo’n 40 minuten in het midden van je oven.
Er zit geen ei in dus van mij hoeft de cake niet onnodig lang in de oven.
Het blijft een compacte cake, hij zal dus niet erg veel rijzen. Dat komt omdat er geen eieren inzitten.
De smaak is echter heerlijk, en dat zonder suiker. De appel en banaan maken de cake toch heerlijk zoet en samen met de kaneel zou je bijna vergeten dat dit een ‘gezonde’ cake is.

De cake is natuurlijk ook lekker als tussendoortje, doet het verrassend goed samen met een groot glas groene thee en twee lieve vriendinnen ;-)

Liefs van Emmelou

  1. Hoi Emmelou,
    Ik heb het brood vandaag gebakken en de smaak is echt super goed maar hij valt helemaal uit elkaar.
    Heb hem toch goed in de vorm gedrukt zoals je zei..
    Enig idee wat ik kan doen om dit te voorkomen? Wil hem namelijk graag nog eens maken, maar dan zou het wel fijn zijn om er plakjes van kunnen snijden.
    Groetjes Laura

  2. Hoi laura, bedoel je de ontbijtcake? Ik kan er zelf altijd prima plakken van snijden. Als het beslag te droog lijkt kun je bijvoorbeeld nog wat appelmoes toevoegen.

  3. Ja die bedoel ik, oke ga ik proberen.
    Groetjes Laura

Laat een leuke reactie achter!