Paashaasbroodjes. glutenvrij!

Vandaag het recept voor mijn favoriete paashaasbroodjes. Deze zachte broodjes zijn het meest te vergelijken met witte melkpuntjes. Misschien net ietsje steviger maar nog steeds ongekend luchtig. Ik maak ze elke Pasen weer en vooral dit jaar kan ik wel wat gezelligs op tafel gebruiken.

Deze Pasen vraagt om een beetje extra aandacht. In plaats van gezellige familiebijeenkomsten en barbecues met vrienden staat deze Pasen in teken van ‘social distancing’ en dat doen we voornamelijk door thuis te blijven. #blijfinuwkot. Maar een Paasbrunch kan nog steeds. En die familie of vrienden kunnen ook aanschuiven via de videodienst zoom en als je die ipad of telefoon op een paar eierdopjes op tafel placeert dan is het net alsof u toch samen aan de paasbrunch zit.
Oh en als je dan ook nog even deze heerlijke luchtige broodjes maakt kan het zomaar zijn dat dit de beste glutenvrije paasbrunch ooit werd. Wel alvast een waarschuwing – het deeg is plakkerig! Dat komt omdat de broodjes anders niet luchtig worden. Maar geen zorgen. Je mag met veel extra bloem de broodjes vormen en waar nodig zelfs een beetje bloem toevoegen. Gebruik wel een kwastje om al het overtollige bloem aan de buitenkant weg te vegen want het oog wil ook wat.

#blijfthuis #ookalsdezonschijnt

Dan wil ik mijn lezer alleen nog een keer vragen: blijf alstublieft zo veel mogelijk binnen. Daar doe je misschien niet jezelf maar vooral anderen een groot plezier mee. Er zijn namelijk mensen die zich nu extra kwetsbaar voelen. Ze hebben misschien al een longaandoening of zitten middenin een chemokuur en alhoewel deze mensen zich nu uit angst ook vast niet op straat bevinden zijn hun helpers en geliefden wel in de supermarkt, ze staan misschien wel naast je bij de kassa of ze lopen achter je terwijl je zwetend door het park aan het joggen bent. En zonder dat jij het beseft – want je bent nog jong of fit genoeg en zonder symptomen – verspreid je het virus. De man die jij net passeerde gaat nu naar huis om voor zijn vrouw met kanker te zorgen … #blijfthuis #ookalsdezonschijnt

Het recept voor glutenvrije Paashaasbroodjes

Verwarm je (elektrische) oven voor op zo’n 220 graden. Doe wat rozijntjes in een bakje met water.
Ingrediënten:
  • 350 gram schär broodmix B (en 150 gram extra voor tijdens het kneden)
  • 2 el melkpoeder
  • 1 el gist
  • 20 gram fijne suiker
  • snufje zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl xanthaangom
  • 40 gram gesmolten boter
  • 1 ei en wat eigeel voor bovenop
  • 250 ml kookroom lauwwarm
  • 250 ml melk lauwarm
  • rozijntjes ter decoratie

Aanwijzingen:

  1. Zeef de bloem en voeg alle droge ingrediënten toe. Meng alles goed door met een houten lepel.
  2. Voeg dan de boter, kookroom, melk en het ei toe en meng alles zo’n 5 minuten met een mixer met deeghaken (of met de hand) tot een plakkerig deeg.
  3. Bestuif je werkblad met bloem en ook je handen en verdeel het deeg in 6 gelijke stukken.
  4. Kneed zo goed als het gaat, met veel extra bloem 6 mooie bollen en rol ze uit totdat je er een lus in kan vormen.
  5. Laat de broodjes zo’n 60 minuten bij ongeveer 30 graden rijzen.
  6. Maak oogjes met de rozijnen en bestrijk de bovenkant met wat eigeel.
  7. Bak de broodjes in zo’n 20 minuten in het midden van de oven of tot ze goudbruin zijn.

Op zoek naar nog meer lekkere glutenvrije recepten voor tijdens de paasbrunch? Klink dan hier >>>

  1. Is het mogelijk het melkpoeder te vervangen of weg te laten?
    Ik kan niet tegen melkeiwit

    Fijne paasdagen🐣

  2. Hey Sabine,
    Er is zoiets als droge kokosmelkpoeder,
    verkrijgbaar bij de betere toko.
    Maar als je alles met soya vervangers maakt krijg je ook een lekker resultaat.

    Jij ook een fijn Pasen

Laat een leuke reactie achter!