Pannenkoeken luchtig én glutenvrij!

glutenfreepancakes

Pannenkoeken, makkelijk, toch? Niet als ze glutenvrij moeten zijn. Door de jaren heen en vele recepten later is dit mijn favoriete recept geworden. Deze zijn luchtig, lekker en makkelijk in te vriezen. Lekker als ontbijt met verse warme bosvruchten en gedroogde rozenblaadjes.

De afgelopen week was behoorlijk hectisch. Verschillende opdrachten die af moesten, coeliakiemaand en een heleboel brocante winkels afstruinen op zoek naar dé perfecte werkbank/tafel. Nog steeds niet gevonden trouwens :-(( Dit weekend besloot ik ook om de hal en de woonkamer opnieuw te gaan schilderen. Ik koos voor donkere tinten, in een matte kalkverf en kleurrijke details. Als alles af is laat ik jullie misschien wel het resultaat zien. mag dat? Op een foodblog? Ik ging ook iets eten bij ‘De Ontmoeting’ in Nijmegen, dat is een 100% glutenvrij tappa’s restaurant. Behalve het bier zijn er hier nergens gluten te bekennen. Voor een keer dus geen lastige vragen over de keuken, bereidingen en ingrediënten. Voor weinig geld krijg je veel kleine en smakelijke hapjes. Het restaurant is smaakvol ingericht en het eten is lekker. Mocht je ook eens willen gaan proeven, vergeet dan niet om ook een toetje te nemen! Ik proefde de Nolly’s Delight en de Mangotaart en die zijn allebei bijzonder lekker. Neem een kijkje op de website van ‘De Ontmoeting (klik hier)

Terug naar de pannenkoekjes. Zoals jullie weten zijn mijn recepten vaak best gezond en in veel gevallen zelfs vegan. Voor deze pannenkoekjes geef ik je twee varianten. Een is vrij traditioneel, met eieren en melk. De ander is iets gezonder en lactosevrij/vegan. Beide recepten maak ik vaak en graag.  De kunst bij deze pannenkoekjes is om ze niet al te groot te maken. Een ijsschep vol beslag maakt het perfecte formaat pannenkoek. Draai het vuur ook snel weer terug en laat ze langzaam bakken. Zo geef je ze de kans om mooi luchtig te worden en zullen ze niet kapot gaan bij ‘t omdraaien. Eet je pannenkoeken met vers fruit of warme bosvruchten. maak ze af met verrassende kruiden of gedroogde bloemen en varieer elke keer in je toppings. Nog heel even en dan eet ik ze natuurlijk met aardbeien en kokosroom, zodra de zon ‘s ochtends warm genoeg is om weer buiten te ontbijten. Ik kan niet wachten!

Ingrediënten:
250 g glutenvrij bloem
4 el suiker (niet nodig bij de vegan variant)
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
80 g gesmolten boter (of kokosolie)
475 ml melk (of amandelmelk)
2 eieren (of 2 hele rijpe geprakte bananen)
snufje zout
verse vanille

Aanwijzingen:
Meng alle ingrediënten in een grote beslagkom tot een luchtig beslag, gebruik eventueel een mixer. Laat je beslag 5 minuten rusten op kamertemperatuur. Verhit wat olie of boter in een pan en bak de pannenkoekjes in klein formaat rustig en om en om goudbruin. Om ze straks warm te kunnen serveren plaats je ze in de oven op een lage temperatuur zodat ze niet afkoelen. Serveer ze met je favoriete toppings. je kunt de pannenkoeken ook individueel invriezen en in de oven weer opwarmen voor een snel en smaakvol ontbijtje.

Nu ga ik weer verder met schilderen, wish me luck! Tot gauw weer.

 

 

  1. Die zien er echt ongelofelijk lekker uit!!!

  2. Dankje, ze zijn ook écht ongelooflijk lekker :-)

Laat een leuke reactie achter!