Perencake met amandelen en ahornsiroop.

Ik heb vreemde hobby’s. Waaronder het zoeken en uitproberen van glutenvrije recepten die niet droog maar smeuïg zijn én blijven. Niets is zo jammer als een cake die na een dag al droog is geworden en daarom vandaag een hele leuke ontdekking op het gebied van glutenvrij bakken en de ultieme smeuïgheid.

Jullie zijn al behoorlijk veel eigenaardige ingrediënten van mij gewend. Brownies van witte bonen of met zoete aardappel. Broden met appelazijn. In deze cake zit op zich niks bijzonders. Maar de smaak is overweldigend en de manier waarop we die creëren is toch nog best apart.

Normaal denk je bij een perencake meteen aan partjes peer die door -of op- het beslag gaan maar in plaats daarvan pureer ik de peren eerst tot moes. Dat zorgt ervoor dat de hele cake naar die heerlijke peren gaat smaken. (Yay!) Maar het zorgt er ook meteen voor dat de cake ontzettend smeuïg is. Glutenvrij gebak wil nogal eens droog uitpakken en precies daarom is deze methode ideaal. De combinatie van peer met amandelmeel is daarnaast een echte aanrader. De spijs-achtige combinatie gaat goed samen met kardemom en de mooie pure ahornsiroop die we achteraf over de cake heen schenken. Nu ik dit zo schrijf krijg ik spontaan weer zin in een dikke plak perencake. je kunt uiteraard ook met appels aan de slag gaan. Maar niet vergeten om ze eerst tot moes te maken! Want dat maakt echt het verschil.

Perencake met amandelen en ahornsiroop.
Recipe Type: Cake
Cuisine: Glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Voor 1 cake of tulbandvorm van medium formaat. Verwarm de oven voor tot 175 graden
Ingredients
 • 200 gram ongezouten roomboter (of een plantaardige variant)
 • 100 gram fijne biologische suiker
 • vanillesuiker 2 el óf het merg van een vanille peul
 • 4 eieren (of de eivervanger van Orgran bijv.)
 • 100 gram rijstmeel
 • 100 gram amandelmeel
 • 1 flinke el bakpoeder
 • 3 a 4 peren tot moes gekookt en gepureerd
 • mespuntje kardemom & kaneel
 • ahornsiroop *let op dat deze glutenvrij is
 • amandelschaafsel *optioneel
Instructions
 1. Klop met een elektrische garde of keukenmachine eerst de boter goed schuimig.
 2. Voeg dan stapsgewijs de suiker en vanille toe.
 3. Nu mogen de eieren een voor een bij het beslag. Klop alles goed door! Zorg dat je alle melen en het bakpoeder eerst goed mengt en zeeft voordat je deze rustig door je beslag heen roert. Met een spatel kun je het beslag blijven omslaan tot alle klontjes verdwenen zijn. Je wilt een luchtig en glad beslag hebben.
 4. Op het laatst voeg je de perenmoes, de kaneel en kardemom toe. De perenmoes mag niet meer warm zijn!
 5. Had je de bakvorm al ingevet en met meel bestoven? Wel doen hoor! Schep het beslag voorzichtig in je bakvorm en plaats de cake in het midden van de oven. De cake mag zo’n 60 minuten in de oven of tot een prikker er weer helemaal schoon uitkomt.
 6. Laat de cake nu eerst afkoelen voordat hij uit de vorm mag.
 7. Schenk de ahornsiroop voorzichtig over je cake en strooi eventueel nog wat amandelschaafsel op de bovenkant.

En nu genieten! De perencake kan in de koelkast gerust nog zo’n 3 dagen bewaard blijven. je kunt ‘m natuurlijk ook invriezen. Vanwege de perenmoes blijft de cake lekker zacht en zelfs na 2 dagen is hij nog steeds niet droog. Ik ga nu aan de slag met nog meer wafels. Na de heerlijke quinoa wafels van gisteren (klik) heb ik de smaak te pakken en leek het me leuk om ook eens voor een zoete chocolade variant te gaan. Er staan ook 3 nieuwe pannen die ik nog moet inbranden én ik wil voor vanavond nog een groentetaart maken. Tot gauw!

 1. Hoe kook je peren tot moes? Koken in water tot ze zacht zijn dan het water afgieten en de peren tot moes prakken?

 2. Hoi Elisa, Je kunt de peren inderdaad gewoon even opzetten. Ik zou niet té veel water toevoegen omdat het de intensiteit van de smaak verminderd en peren van zichzelf al veel vocht hebben. De peren worden al snel zacht en zijn dan gemakkelijk te pureren. Veel bakplezier!

 3. Hoi Elisa, Ik miste hoe warm de oven moest zijn, en op welke stand. De cake was vanboven mooi bruin, maar onder in het bakblik was de cake nog nat bleek achteraf. Had het bakblik goed in gevet en met bloem bestoven.
  De cake ging er niet goed uit, jammer heb de cake nog even in de oven gezet.

 4. Hoi Dora. De cake mag zo’n 60 minuten op 175 graden. Maar ik heb zelf een elektrische oven, een hete lucht oven werkt bijvoorbeeld weer een beetje anders. Mijn oventijden zijn dus altijd een richtlijn. Ik hoop dat de cake verder wel goed van smaak was.

 5. Mmmmm yammie. De cake is klaar en inderdaad heerlijk smeuïg.

  Ik heb hem 50 minuten op 150 graden in mijn heteluchtoven gehad. In een gewone oven misschien op 180 graden doen?

  Hij wou niet in 1 stuk uit de tulband vorm komen terwijl ik die wel braaf had ingevet en gepoederd.
  De cake was lauw toen ik hem eruit haalde. Had ik toch op echt koud moeten wachten misschien?

  Maar geen nood. Ook gebroken smaakt hij zalig. :)

 6. Hi Emmelou, wat ben ik blij met jouw vreemde hobby! Nog wel een vraagje: op welk moment gaan de kaneel en kardemom erbij en hoeveel?
  Groet, Anita

 7. Hoi Elisa, De cake smaakte heerlijk en was inderdaad niet droog.

 8. Hi Anita, leuk om te horen dat er iemand blij is met mijn vreemde hobby’s!
  De kaneel en kardemom mogen op ‘t laatst door het beslag. Een mespuntje is voldoende. Smakelijk!

 9. Hey Elisa, ik bak de cake in een ‘gewone’ oven inderdaad op zo’n 175 graden. Wat jammer dat hij toch nog stuk ging. Het helpt inderdaad wel om de cake eerst in z’n geheel te laten afkoelen vooral omdat er zoveel fruit inzit. Maar gelukkig was de cake wel lekker. Dat is toch stiekem het belangrijkste.

Laat een leuke reactie achter!