Een heerlijk glutenvrij pitten en zadenbrood

Het zijn de donkere koude dagen ná kerst. Tijd voor heel veel comfortfood. Grote pannen met erwtensoep en dikke plakken versgebakken brood. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Van mij mag het altijd zo koud en guur zijn. Niets zo fijn als dan thuis onder een dekentje kruipen met een grote pot thee en iets lekkers in de oven. Dit heerlijke pitten en zadenbrood is een van mijn favoriete glutenvrije recepten.

Veel van de ingrediënten heb ik eigenlijk altijd in huis. Het is zo’n recept waarmee je eindeloos kunt variëren.  Omdat het bomvol vezels zit is dit brood het ideale ontbijt. Met weinig suikers en vooral veel smaak heb je aan beleg ook maar weinig nodig. Met pindakaas is dit ook meteen een heerlijk tussendoortje.  We gebruiken geen gist of bakpoeders en het brood is lactosevrij en toegestaan binnen een paleo dieet. Voor een vegan variant kun je de eitjes ook vervangen met een papje van chia of lijnzaad met water of gebruik in plaats van het ei eens 2 hele rijpe gepureerde bananen.

Omdat het brood vrij compact moet blijven en er geen gist in hoeft is het meteen ook veel makkelijker te bereiden. Het brood hoeft niet te rijzen, er hoeft niet gekneed te worden en hij mag meteen in de oven. Als je de volgende keer bijna op je fiets stapt om bij de winkel nog snel een glutenvrij brood te kopen denk dan even aan dit recept! Dan kun je gewoon lekker thuis blijven.

Een heerlijk glutenvrij pitten en zadenbrood
Recipe Type: Brood
Cuisine: Glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Een makkelijk en snel recept voor een glutenvrij pitten en zaden brood.
Ingredients
  • 150 gram zonnebloempitten
  • 100 gram pompoenzaden
  • 200 gram sesamzaadjes
  • 200 gram havervlokken (glutenvrij)
  • 100 gram dadels fijn gehakt en geweekt in water
  • 3 eitjes
  • 200 ml water
  • snufje zout (naar smaak)
  • 1 eetlepel honing (optioneel)
  • 50 ml gesmolten kokosolie op kamertemperatuur of een andere plantaardige olie
  • 1tl kaneelkruiden
Instructions
  1. Verwarm je oven alvast voor op 175 graden.
  2. Klop je eitjes luchtig met het water, de olie, zout, kaneel en de honing.
  3. Giet de dadels af en voeg ze samen met de havervlokken en alle zaden en pitten toe aan het mengsel.
  4. Meng alles goed door elkaar en schep het deeg in een cakeblik of broodvorm.
  5. Druk het deeg goed aan in de vorm.
  6. Het brood mag een uurtje net onder het midden van de oven. Als de bovenkant goudbruin kleurt en alles zalig ruikt is het brood klaar.
  7. Laat het brood even afkoelen op een rooster voordat je plakken gaat snijden. Je kunt de plakken natuurlijk ook invriezen. Ze zijn het lekkerste als je ze dan ook weer even in de oven opwarmt.

Ik hoor graag of jullie net zo enthousiast zijn over dit lekkere en gezonde brood als ik. Maak vooral een foto en tag @bakersandfakers op social media zodat ik ook jullie bakresultaten en variaties eens kan bewonderen. Nu kruip ik weer gauw onder dat dekentje. Lekker knus met een pot thee terwijl ik buiten de vogeltjes zie genieten van alle zaadjes en pitten die ik nog voor ze bewaard had. Tot gauw!

Laat een leuke reactie achter!