Pompoentaart, vegan en glutenvrij!

vegan pompoentaart

Het is herfst en iedereen mag het weten. Vandaag geurt mijn hele keuken naar heerlijke herfstkruiden en we maken een prachtige pompoentaart. Geschikt voor veganisten, glutenvrije eters en mensen met een lactose allergie. Deze pompoentaart is zonder suiker en hij is ongelooflijk lekker van smaak. Ik had eigenlijk nooit verwacht dat een pompoentaart zo fris en en toch ook robuust van smaak kon zijn. Mijn taartje is gemaakt in een springvorm van 15 cm (veels te klein natuurlijk, verdubbel gerust het recept!)

We beginnen natuurlijk met de bodem:

  • 100 gram granola
  • 50 gram dadels
  • 1 el kokosolie

Mix alles in een keukenmachine en druk het mengsel vervolgens goed aan in je ingevette springvorm. Dat was de bodem al weer! Ik ben dol op eenvoudige recepten! Zet hem alvast in de koeling weg.

Nu de vulling:

  • 1 kleine pompoen (geschild zo’n 100 gram)
  • 150 ml amandelmelk (of andere melk)
  • 1 snufje speculaaskruiden
  • 30 ml agave (of honing)
  • 2 el gembersiroop
  • Het sap en de rasp van 1 biologische sinaasappel
  • agar agar( 1 zakje van Lima)
  • vanille

Eerst ga je de pompoen schillen en snijd je hem in kleine stukjes. De pompoen mag je even koken in je amandelmelk. Als deze gaar is voeg je alles behalve de agar agar toe. Pureer alles tot een mooie gladde massa. Nu mag de agar agar erbij en laat je de puree nog voor zo’n 5 minuten koken op laag vuur. Haal je bodem uit de koeling en giet langzaam je vulling in de springvorm. Zet weg in de koelkast of vriezer als je meteen door wilt. De icing is optioneel, wil je een suikervrije variant, sla dit gedeelte dan over :-) Ik ga vandaag ‘all the way’

Sinaasappel glazuur

  • 1 biologische sinaasappel
  • poedersuiker
  • biologische gedroogde goudsbloemen
  • 1 steranijs ster

Meng zo’n 200 gram poedersuiker met het sap van een sinaasappel. Voeg het sap druppelsgewijs toe totdat je de juiste verhouding hebt. Haal je afgekoelde taartje voorzichtig uit zijn springvorm en giet de glazuur er langzaam en gelijkmatig overheen. De mijne was eigenlijk nog net iets te dun maar ik vind het eigenlijk wel wat hebben zo ;-) als allerlaatste mogen de goudbloempjes er nonchalant overheen worden gestrooid. Met een steranijs ster maak je het helemaal af!

Fijne herfst!

 

 

 

 

 

  1. Je zegt suikervrij, maar er zit poedersuiker in de sinaasappel glazuur…

  2. Bakers and Fakers

    De taart is idd suikervrij! de glazuur niet.

  3. het recept klinkt heerlijk.. alleen, er mist een deel van de aanwijzingen kom ik nu (tijdens het bakken!) achter! Moet de taart in de oven? hoe lang? help!

  4. Bakers and Fakers

    Hoi Marije,

    Er mist niks, deze taart hoeft niet in de oven! (lekker makkelijk) Je gaart de pompoen al in de amandelmelk, daarna zorgt de agar agar ervoor dat hij opstijft in de koelkast.
    Hij is heel erg lekker!

  5. haha en honing is geen suiker???

Laat een leuke reactie achter!