Pulp Petit Four

wortel petit four

Sinds kort gebruik ik een sapmaker of ietsje hipper gezegd een juicer, ik maak bijna elke dag een flinke fles, meestal met bietjes maar soms ook met wortelen. De mijne is trouwens echt een oudje maar hij werkt nog goed. Ik dacht eigenlijk dat het niks voor mij zou zijn. Maar ik ben helemaal om en het idee dat ik door het drinken van een groot glas sap in de ochtend al bijna alles binnen heb is voor mij ideaal. Als je ook wel eens sap hebt gemaakt met zo’n herriemaker dan heb je je vast net als ik verwonderd over de hoeveelheid pulp die overblijft. Netjes gescheiden komt aan de andere kant ‘al wat niet sap kan worden’ er weer uit. Een geconcentreerde groente en fruit pulp waarvan het toch eigenlijk wel heel erg zonde is om weg te gooien.
Een klein gedeelte gaat door het hondenvoer, niet te veel want dat is ook niet goed! Maar wat doe ik met de rest?

Ja inderdaad, we gaan bakken! Ik maakte een sap van sinaasappelen en wortel en met de pulp maken we deze heerlijke glutenvrije petit fours. Kleine gebakjes gedecoreerd met marsepein en goudsbloem. Zonder poespas of bodem maak je dus gewoon een wortelcake. En hij is lekker! Ik gooi mijn pulp nooit meer weg hoor! Vanaf nu word deze gewoon gebruikt om mee te bakken.

* Als je geen sapmaker of juicer hebt dan kun je de wortelen etc. natuurlijk ook gewoon pureren en dan even zeven.

Gebruik bij voorkeur een rechthoekige bakvorm. Zo een waar je normaal je brownies in zou bakken.

Voor de bodem:

 • 300 gram glutenvrij bloem
 • 100 gram suiker of een andere zoetmaker
 • 175 gram biologische ongezouten boter of kokosolie
 • 1 ei (of eivervanger)
 • 1 snufje zout

Kneed alles goed door, maak een mooie bol en laat even rusten in de koelkast.

De vulling:

Bewaar ongeveer 200 gram aan wortelpulp en sinaasappelpulp. Zorg dat het vooral wortelpulp is en een klein percentage sinaasappel.

 • 1 ei
 • 2 el kokosolie
 • 3 el honing
 • 3 flinke el glutenvrij bloem
 • snufje kaneel
 • 1 handje vol walnoten of pecannoten

Doe de pulp samen met de rest in de blender en pureer tot een mooie oranje massa.
Laat even rusten.

Nu haal je het deeg voor de bodem weer uit de koeling.
De oven mag ondertussen alvast voorverwarmen op zo’n 175 graden.
Rol je deeg uit tot je bodem naar wens. Vet je bakvorm in met kokosolie en druk je deeg mooi aan.
Je wilt bij dit gebak geen zijkanten dus zorg ervoor dat je deeg alleen de bodem van je bakvorm bekleed. Je kunt daarom het beste je deeg uitrollen tot een flinke lap en dan de vorm even uitsnijden. Zo heb je een perfecte onderlaag voor je mooie oranje wortelpulp. Nu mag je wortelmengsel dus in de vorm. Strijk deze voorzichtig uit en zorg dat het mengsel is gladgestreken. Je wilt niet dat je gebak straks allemaal bobbels heeft want dan word het decoreren toch een lastig verhaal.

Het gebak gaat voor een uurtje net onder het midden in de oven. Als je denkt dat de bovenkant toch nog te hard gaat dan kun je er na een half uurtje wat aluminiumfolie op leggen.

Als t goed is heb je nu een worteltaart, of plaat. Het is geen hoog gebak, het blijft compact en laag. Ik heb ervoor gekozen om ze op te vrolijken met nog wat biologische ongekleurde marsepein. Een goede marsepein bestaat slechts uit amandelen en suiker, meer niet. En dan het allerliefst een groot deel amandelen. Je kunt de marsepein gemakkelijk kleuren door er zelf nog een natuurlijke kleurstof aan toe te voegen, denk aan een fruitsiroop of bietjessap. Maar ik vind deze lichte kleur vandaag precies goed voor mijn petit fours gemaakt van wortelpulp.
De marsepein rol je simpelweg uit tot de gewenste dikte en vorm, die plaats je over je gebak. Doe dit voor het aansnijden, zo krijg je het mooiste resultaat. Ik had nog wat gedroogde goudsbloemen in huis, van de pompoentaart. Ik ben een beetje verliefd op de mooie kleur en zou ze bijna op mijn boterham gooien. Ik weet mezelf te bedwingen en gebruik ze alleen als mijn gebakjes er echt om vragen. Zoals nu.

Laat een leuke reactie achter!