Quiche. Glutenvrij, Lactosevrij en Vegan!

Quiche

Vanochtend ben ik de dag begonnen met een heerlijke yogales in de Amsterdamse Jordaan. Na een drukke week met de laatste colleges voor de kerstvakantie, veel filosofische essays om na te kijken en een peuter die z’n laatste kiezen krijgt, had ik dat wel even verdiend…

Het was een heerlijke dynamische les en daarna fiets ik zeer tevreden en een beetje hongerig over mijn straat, de Jan Eef, naar huis. De Jan Eef is een leuke en dynamische straat: ik schreef al eerder over restaurant Radijs en Eetwinkel Deli-Caat, alwaar ik op zoek ging naar glutenvrije hapjes. Emmelou en ik zijn ook geregeld te vinden bij de jongens van White Label Coffee. Hun gebak is helaas nooit glutenvrij (daar moest maar eens verandering in komen!) maar hun koffie maakt dat ruimschoots goed. Binnenkort opent, in een zijstraat van de Jan Eef, en tegenover de Cupcake Company – waar we ook al eens waren – het allereerste kattencafé van Nederland! Daar zullen we ook vaak te vinden zijn, tenminste, als de katjes er vrolijk zijn en genoeg eigen ruimte hebben. We zullen er ook niet met peuters heengaan, maar gewoon met een boek, en dan lezen we over Madame Chauchat!

Goed, een hele fijne straat dus! En nu ik hier fiets, blijkt er alweer een nieuw plekje bij gekomen te zijn. Het streekmagazijn. Zoals gezegd ben ik van mijn early birds yogales wel een beetje trek gekregen, dus ik duik gewoon even naar binnen. Het is een interessant concept: je hebt hier direct contact met de telers en op die manier sla je de winkel over. Maar is dit dan geen winkel? Ja en nee, blijkbaar. De bedenker van dit concept is op het moment dat ik in de winkel ben niet aanwezig en de teler die ik spreek vertelt over het fruit dat ze verbouwt. Op dit moment is het Streekmagazijn nog een pop-up-store, maar misschien blijft het wel bestaan. Meer informatie vind je hier: http://www.geefomdejaneef.nl/streekmagazijn/

Ik vind het op dit moment nog niet echt indrukwekkend: de winkel is wat leeg en de keuze is nog beperkt. Maar niet getreurd en al helemaal niet gezeurd: Ik koop een flinke bak kwark, wat peren en een tasje vol roodlof. Dat laatste ken ik namelijk nog niet. Ik reken af – de prijs is inderdaad een stuk lager dan bij de andere (hippe) buurtwinkels – en ik stap weer op de fiets. Thuis eet ik de superromige biologische kwark helemaal op, calorieën staan er niet op vermeld en dat is misschien maar goed ook…

L O F      V O O R      Q U I C H E

Dan nu het recept met de lofjes: Het wordt een chique quiche (dat zijn 2x dezelfde letters, of had ik dat al eens gezegd??)  met roodlof, prei en veel tijm. Uiteraard helemaal glutenvrij en vegetarisch, maar ook nog eens 100% vegan!

Dit zijn de ingrediënten:

150 gram kikkererwtenmeel
300 ml water
1 theelepel zout
4 eetlepels plantaardige olie (kokosolie of raapolie)
2 flinke preien
Nog 1 eetlepel  plantaardige olie
1 eetlepel agavesiroop (of honing, maar dan is ie niet meer vegan!)
3 stronkjes roodlof
1 teentje knoflook
Veel tijm (zeker 10 takjes)
Eventueel enkele walnoten of paranoten om te garneren.

Het recept is supermakkelijk.

Je hebt een quiche- of springvorm nodig van ongeveer 20 cm doorsnee en deze bekleed je met bakpapier. Je hoeft geen bodem te rollen.
Vervolgens mix je het kikkererwtenmeel met het water, de 4 eetlepels olie en het zout en laat je het gewoon even staan.
De prei mag je nu gaan karamelliseren in de pan: d.w.z. bakken op laag vuur met de eetlepel olie en de eetlepel agavesiroop. Als de prei al een beetje zacht is, mogen de knoflook (fijngehakt) en de tijm erbij. Bewaar een paar mooie takjes om te garneren.
Als je kikkererwtenmix zo’n kwartiertje heeft gestaan, en de prei mooi zacht en zoet is geworden, mag de prei door de mix heen en het geheel vervolgens in de – met bakpapier beklede – quichevorm.
Tot slot mag je nu de roodlof in de lengte doorsnijden. Roodlof is iets zachter van smaak dan witlof dus je hoeft de harde kern niet te verwijderen. Leg ze met het snijvlak naar boven op het mengsel en druk even aan. Bestrijk ze nog met wat olie en agave en leg de tijm er op.  De nootjes maken het geheel af, leef je uit! Een alternatief voor noten zijn pijnboom- of pompoenpitten.
Nu mag de quiche 30 minuten op 160 graden in de oven. Je hebt helemaal geen ei nodig, de kikkererwten houden alles mooi op hun plek. Het is een geweldige uitkomst, wat zijn peulvruchten toch een goed basisingrediënt: Makkelijk, voedzaam en veelzijdig. Onmisbaar in de glutenvrije en vegetarische keuken. In ieder geval in die van Bea Mung Bean…

De quiche is het lekkerst als hij warm gegeten wordt. Met een stevig glas rode wijn erbij! En wellicht overbodig: qua groenten kun je natuurlijk eindeloos combineren…

Geniet ervan!
Liefs,
Bea Mung Bean

  1. wow wat ziet die quiche er lekker uit, hopelijk krijg ik die te proeven!!

Laat een leuke reactie achter!