Hét recept voor glutenvrije oliebollen. Gelukkig Nieuwjaar!

Deze glutenvrije oliebollen zijn luchtig, lekker en met een leuke twist! Lees gauw verder voor mijn favoriete glutenvrije oliebollen recept.

Ik hoop dat jullie -net als ik- een heerlijke glutenvrije kerst hebben gehad. Helaas viel er alweer geen sneeuw (kijkt heel sip). Voor mij gaat er eigenlijk niets boven een kerst met een dik pak sneeuw en vervolgens een groot haardvuur om je bevroren tenen weer bij tot leven te wekken.

Met gebrek aan beiden (kijkt nog een keer heel sip) moest de kerstdecoratie en flink veel kaarsen hetzelfde effect geven, en dat heeft ‘t ook zeker gedaan. In plaats van de gebruikelijke playlist vond ik een radiostation met non-stop kerst oldies, hij draait nog steeds! En terwijl ik eigenlijk alleen maar in de keuken heb doorgebracht -dat klinkt heel zielig maar dat doe ik vrijwillig en stiekem ook het aller aller liefst- genoten we van belachelijk veel lekker eten en vooral veel te veel zelfgebakken gebak, broodjes en desserts. Jaah! desserts met een s op ‘t einde want kerst staat voor mij synoniem aan heel veel toetjes and then some…

Voor nu ga ik jullie alvast een onwijs gelukkig nieuwjaar wensen. En dat al jullie wensen mogen uitkomen. Behalve als ze heel gemeen of onaardig zijn. Alleen de wensen van vriendelijke aard mogen uitkomen. Het zou wat zijn als zomaar iedereen alles mocht wensen. Poeh! Ging ‘t hier toch bijna even mis.  Ik wens alvast dat er morgenochtend 2 versgebakken glutenvrije croissants verschijnen. Ze zijn zo luchtig dat ze bijna weer wegvliegen. Verder hoop ik op een betere gezondheid in 2018 want dit jaar is echt even SNERT maar serieus! En heel veel mooie reizen op plekken waar ik de enige toerist ben.

En nu mijn oliebollen recept. Ik gebruik cranberry’s in plaats van rozijnen of krenten. Die zijn net wat frisser van smaak en ze hebben een mooie wijnrode kleur. Veel feestelijker! Ik heb geen frituurpan dus bakken doe ik gewoon in een grote gietijzeren pan. Ik gebruik arachideolie. Die mag heel erg heet worden en is daarom gezonder dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Ik heb ook gemerkt dat deze olie veel minder ruikt en daarom bak ik de bollen gewoon in mijn keuken. Je kunt de oliebollen gerust een dag van te voren al bakken. Opwarmen doe ik in de oven. Op de heteluchtstand bij 125 graden voor ongeveer 5 minuten. Happy New Year!!!

Hét recept voor glutenvrije oliebollen. Gelukkig Nieuwjaar!
Recipe Type: Glutenvrije oliebollen
Cuisine: glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Voor ongeveer 12 oliebollen.
Ingredients
 • 250 gram +/- Schär mix B
 • 100 gram gedroogde cranberry’s (of rozijnen)
 • 200 ml (plantaardige) melk
 • 1 ei van groot formaat (voor een vegan variant te vervangen door 1 rijpe geprakte banaan)
 • 1 geraspte appel (optioneel)
 • 2 zakjes droge gist (14 gram)
 • 1 snufje zout
 • 1 tl kaneel
 • 1 el suiker
 • Arachideolie om in te bakken
 • Poedersuiker voor bij ‘t serveren
Instructions
 1. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Los hier de gist en de suiker in op en laat even staan.
 2. Voeg na 5 minuten de overige ingrediënten ook toe en roer goed door (handmixer) tot het beslag klontvrij is. Het helpt om de bloem vooraf even te zeven.
 3. Verwarm je oven tot 40 graden en laat het beslag in de oven rijzen tot het bijna is verdubbeld.
 4. Zet alvast alles klaar voor het bakken van je bollen. De pan met olie (of frituurpan) een ijsschep, keukenpapier voor het uitlekken en een schuimspaan om de bollen mee uit de olie te tillen.
 5. Is je beslag goed gerezen en zitten er lekker veel lunchtbelletjes in dan kun je gaan bakken.
 6. Bak de bollen rustig tot ze goudbruin van kleur zijn. Dat duurt bij 180 graden ongeveer 3 minuten. Laat de oliebollen uitlekken en serveer ze met poedersuiker.

 

*Ik gebruik in dit recept de Broodmix van het merk Schär.

 

Laat een leuke reactie achter!