Risotto taartje

risoto pie pink

In Limburg eten we vlaai, daar is niets glutenvrij aan.
Soms is zo’n stukje vlaai best lekker maar het is veel werk en het resultaat was bij mij nooit zo’n succes.
Ik had zin in een glutenvrij en gezond alternatief voor de rijstevlaai en bedacht een risotto taartje.
Ik maakte een vrolijke aardbeientopping, maar verse aardbeien doen het natuurlijk ook goed!

Voor de bodem gebruik ik de witte broodmix van Doves farm. Ik halveerde het recept voor “het brood uit de oven” dat achter op de verpakking staat.

  • 225 gram Doves farm broodmix
  • snufje zout
  • 1 tl droge gist
  • 1 el suiker
  • 130 ml melk (plantaardig)
  • 1 ei
  • 3 el olie

Ik liet het deeg een uurtje rijzen.

Voor de rijstvulling;

  • 150 gram risotto rijst
  • 200 ml melk (plantaardig)
  • 2 eieren
  • Vanille
  • 6 el suiker
  • limoensap en rasp (biologisch)
  • hou de melk bij de hand want ik deed er halverwege nog een scheutje bij.

Voor de topping.

Zet een flinke handvol aardbeien, grof kleingesneden, met wat water op het vuur. Voeg wat citroensap toe en als je wilt een beetje suiker.
Als de aardbeien even hebben staan pruttelen ga je ze te lijf met een staafmixer. Bij dit mooi gekleurde aardbeiensoepje voeg je wat agar agar toe en je kookt het nog even zachtjes door, blijf roeren!

Het deeg heb je gemaakt en die laat je lekker rijzen, nu het weer wat kouder is buiten kun je dat het beste bij 40 graden in je oven doen. Zet er wel een bakje water bij!

De risotto rijst of dessertrijst zet je met de melk op een laag vuurtje en die laat je lekker koken, eigenlijk maak je gewoon een rijstepap. Als de pap bijna klaar is voeg je de vanille, suiker en limoen toe. Zorg dat de rijst alle smaken kan opnemen en de suiker gesmolten is. Blijven roeren dus!
Ik had op dit punt een erg vaste pap en gebruikte nog een scheutje amandelmelk om het geheel los te roeren.

Laat de pap even afkoelen naar kamertemperatuur.

De oven mag alvast op 175 graden.

Van je brooddeeg maak je nu een heerlijke vlaai bodem, rol uit op een stukbakpapier en bekleed een vorm, ik gebruik gewoon een springvorm van 20 cm, zo ziet mijn vlaai er dus uit als een grandioos luxe risotto taartje, met een wat traditionelere vorm krijg je echt een vlaai.
Vergeet de vorm niet in te vetten met wat boter of olie.

Pak een grote kom en klop je 2 eiwitten stijf, je eierdooiers gebruik je ook maar die komen als laatst.
De eiwitten hoeven niet helemaal op hol geslagen, maar flink luchtig is het devies. Spatel nu met beleid je pap door de eiwitten en voeg als laatste de eierdooiers toe.
Meng alles nog eenmaal goed en rustig door en spatel de pap dan voorzichtig op je bodem.
Bak ongeveer 40 minuten op 175 graden, oventijden kunnen verschillen dus blijf in de buurt.

Als je taart is gelukt en afgekoeld mag de aardbeien topping erop! Smeer deze egaal over de bovenkant en laat nog een uurtje opstijven in de koelkast. Serveer koud.

Smakelijk.

  1. Ellen van Schaik

    Dat ziet er lekker en feestelijk uit.
    Vraagje: Als je geen eieren mag hebben, kan het b.v. vervangen worden door “No egg”.
    In dit recept worden de eieren gesplitst en het eiwit apart geklopt om extra luchtigheid te creëren. Hoe kan ik dit doen om ook deze luchtigheid te krijgen?
    Als je “no egg” gebruikt, moet er dan extra vocht toegevoegd worden bij het recept?

    Groetjes van Ellen

  2. Bakers and Fakers

    De No Egg leng je aan met water, zoals op de verpakking staat aangegeven. Klop het mengsel even goed door en voeg het dan verder net als het “echte” ei toe. Geen extra vocht dus. Misschien dat je de baktijd nu ook wat kunt verkorten aangezien de stolling nu sneller is, mits de bodem goed gaar is!
    Gewoon eens uitproberen!

Laat een leuke reactie achter!