Rite de passage en chocoladetaart

Rite de Passage

Met de supermaan kwamen ook meteen de eerste tekenen van herfst. Ik was die zomer meer dan beu. Vreemd vond ik de zonnige dagen in deze roerige tijd. Ik las de kranten en keek naar buiten en zag daar een stralende zon, mensen in zomerse kleren, niets aan de hand.

Mijn frambozen zijn laat dit jaar, maar ze zijn reusachtig en zoet. Steeds als je even niet kijkt transformeren deze eerst nog albino achtige vruchten tot glanzende rode wezentjes, bijna zonde om te plukken. Ik spaar ze op en maak er gauw iets moois mee.

Afgelopen weekend tijdens de supermaan was er een groot diner, een rite de passage, want kleine zusjes worden groot en dat betekent in dit geval een groot diner. Ik deed de aankleding en een petit grand dessert. In kleine bonbon vormen maakte ik haar favoriete cheesecakes, het was een prachtig dessert en ik zal ze gauw voor ons blog nog eens namaken.
Als afsluiter waren er ook drie taarten, de kokosroomtaart, de yoghurttaart en een overheerlijke chocolade taart die er vreselijk ongezond uitzag maar stiekem zo slecht niet is. Hij is natuurlijk glutenvrij en zelfs zonder suiker (op de honing na, maar dat noem ik geen ongezonde suiker:-)

Je maakt hem met;

150 gram amandelmeel
60 gram cacao poeder
2 el honing
1 tl bakpoeder of baking soda
1 flinke el kaneel
een snufje zout
150 ml gesmolten kokosolie
4 biologische eieren
vanille vers

Voor de vulling;

Een bakje frambozen
1 el goji bessen

Voor de topping;

50 gram kokosolie
2 el cacoa (rauw)
2 el honing

Oven op 175 graden

Eerst meng je de eieren met de honing en de vanille tot een luchtige massa, gewoon met een garde.
In een andere kom meng je het amandelmeel met alle andere droge ingrediënten behalve de cacao poeder die meng je eerst met de kokosolie tot een prachtige chocolade. Nu mag de chocolade bij de luchtige eieren en dan mag alles bij elkaar. Klop nog even goed door. Gebruik nu een lepel of spatel.
Plaats het chocolade beslag in een ingevette springvorm van ongeveer 21 cm. Bak voor 40 minuten op 175 graden. Kijk met een houten prikker of je taart goed is en laat helemaal afkoelen.

De vulling is niets meer dan wat frambozen op het vuur met 100 ml water, als je wilt nog wat suiker of honing maar niet noodzakelijk. De gojibessen spoel je even af met koud water. Als je frambozen even hebben staan pruttelen mag het vuur uit en voeg je de gojibessen toe. Laat even afkoelen.

Als de taart volledig is afgekoeld haal je voorzichtig met een scherp lang mes de bovenkant eraf. Wees niet ongeduldig en wacht echt tot de taart is afgekoeld want anders word het een grote teleurstelling.
Smeer nu de bovenkant van je onderste helft in met het frambozen siroopje en verdeel de gojibessen gelijkmatig.
Nu mag de bovenkant er weer op en gaan we de topping maken. Een gezonde chocolade ganache. Smelt de kokosolie op laag vuur of au bain marie, voeg de cacao en honing toe en schenk deze voorzichtig over de bovenkant, smeer uit met een handige spatel of mes en laat je prachtige taart wederom nog even afkoelen.
Garneren doe je met wat verse munt, misschien wat kleine bloemetjes. Of nog wat gojibessen.

Geniet!

  1. de taart gemaakt, de frambozensiroop staat af te koelen… als hij straks af is, moet hij dan eerst in de koelkast of is het lekker op kamertemperatuur? super bedankt voor het posten van dit recept :)

  2. Bakers and Fakers

    Hoi Renate, ik vind hem zelf het allerlekkerst als hij net uit de koelkast komt.
    geniet ervan!!!

Laat een leuke reactie achter!