Savoiardi chocoladetaart met bosvruchten

Wisten jullie dat het savoiardi koekje oftewel ‘de lange vinger’ oorspronkelijk is verzonnen als broos koekje voor bij een glas champagne? Ik ken de lange vingers alleen maar als hét 1e koekje uit mijn kindertijd en later weer geïntroduceerd bij het maken van tiramisu, deze bijvoorbeeld! (klik). Maar ik gebruik ze vandaag ter decoratie van een rijke chocoladetaart gevuld met kokosroom en bosvruchten. En geloof me dit is dé perfecte Valentijnsdag taart!

Ik gebruik de lange vingers of eigenlijk savoiardi’s van het glutenvrije merk Schär, die zijn qua uiterlijk nóg mooier en nét iets luxer dan de lange vingers die je meestal tegenkomt. De glutenvrije chocoladetaart ‘die verstopt zit onder een boeket van bosvruchten, maak ik natuurlijk zelf en ook de kokosroom is zelfgemaakt. Verder zit er ook nog een dikke laag bosvruchtenjam tussen de twee lagen taart en een beetje poedersuiker maakt het plaatje helemaal compleet. Het lintje is trouwens puur ter decoratie want we plakken de koekjes ook vast met een beetje glazuur. Maar hey! Zonder zo’n rood lint is ‘t natuurlijk geen Valentijnstaartje meer. ;))

Savoiardi chocoladetaart met bosvruchten
Recipe Type: Cake en Gebak
Cuisine: Glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Blikje kokosmelk 1 dag van te voren al in de koelkast plaatsen! 2 taartvormen van 15cm Oven verwarmen tot 175 graden
Ingredients
  • Savoiardi glutenvrije lange vingers (precies 1 pak van Schär)
  • 100 gram bosbessen
  • 100 gram bramen
  • 100 gram rode besjes
  • 200 gram pure chocolade (in kleine stukjes)
  • 50 gram roomboter (of plantaardige vervanging)
  • 4 eieren medium formaat gesplitst
  • 150 gram suiker
  • 20 gram cacao
  • vanille suiker 1 a 2 el
  • 20 gram glutenvrije bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • mespunt kaneelpoeder
  • bosvruchtenjam
  • 1 blik kokosroom gekoeld
Instructions
  1. Begin met de kokosroom, schep voorzichtig alleen de room uit het blik. Het kokoswater hebben we niet nodig. Klop de room met wat suiker of honing goed luchtig en laat alvast opstijven in de koelkast.
  2. Zet je vruchten en de lange vingers alvast klaar.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden. (ik heb een elektrische oven)
  4. Bekleed de twee bakvormen alvast met bakpapier of vet ze goed in.
  5. Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie
  6. Splits de eieren en klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken
  7. Klop in een andere kom de eierdooiers samen met suiker, vanille, kaneel, zout, bloem, cacao en de bakpoeder tot een schuimig mengsel.
  8. Op het laatst mag ook de chocolade erbij, Let op dat deze niet meer al te heet is anders zal het ei meteen stollen en dat is niet goed.
  9. Spatel de opgeklopte eiwitten nu voorzichtig door het deeg en verdeel het deeg over de twee taartvormen.
  10. Bak ze voor zo’n 40 a 50 minuten in het midden van je oven of tot ze terugveren.
  11. Laat de cake helemaal afkoelen op een rooster en bouw dan je taart op.
  12. Eerst een laag chocoladecake met daarop een laag bosvruchten jam, daarop weer een chocoladecake. Plak de lange vingers met een mengsel van wat poedersuiker met een paar druppels water aan de zijkanten van de taart. Schep de kokosroom in het midden en plaats er de vruchten op. Maak af met een beetje poedersuiker en een mooi decoratielint.

 

  1. Prachtig!

Laat een leuke reactie achter!