Shortbread met zonder gluten.

Shortbread is eigenlijk een ordinair zandkoekje. Omdat je veel boter, of in dit geval kokosolie, gebruikt en minder bloem en suikers krijg je een kruimelig deeg. De truc is om een koekje te maken dat pas begint met kruimelen zodra je de eerste hap neemt. Vandaag maken we geen traditionele shortbreads, maar een vegan en glutenvrije variant, met hazelnoot en dadels. In plaats van het ei gebruiken we een rijpe banaan en omdat rijpe bananen al veel suikers hebben doen we er verder alleen nog maar wat honing of agavesiroop in. De koekjes zijn heerlijk van smaak en niemand zal doorhebben dat het hier om een gezond, vegan en glutenvrij koekje gaat.

Wat haal je in huis:

  • 240 gram aan vaste  gekoelde kokosolie (of biologische grasboter)
  • Een rijpe banaan
  • 100 gram suiker
  • 300 gram glutenvrij bloem
  • Verse vanilla (of vanilla extract)
  • Een snufje zeezout
  • 40 gram hazelnoten grofgehakt
  • 40 gram gedroogde dadels grofgehakt
  • halve theelepel kaneel

Als je een keukenmachine hebt dan pak je die er nu bij.
Eerst pulseer je de banaan kort tot een romige massa.
Daarbij mag nu de honing, kokosolie en de vanille. Laat even flink draaien en zorg dat alles goed gemixt is. (dit kan natuurlijk ook gewoon met een vork)
Nu mag je de bloem, zeezout en de kaneel toevoegen. Kneed alles goed door. Is het deeg te nat voeg dan nog een beetje bloem toe.
Op het laatst mogen de noten en de dadels erbij. Kneed nog even door en zorg dat ze mooi verdeelt zijn.
Kneed een rechthoekige vorm, ik gebruik een stuk bakpapier waartussen ik de ‘ciabatta’ kan oprollen. Op mijn keukenblad druk ik de ingepakte rol aan alle vier de zijden nog eens goed aan zodat er een rechthoekige vorm ontstaat met de lengte van mijn ovenbakplaat.
Leg je ‘ciabatta’ even kort in je vriesvak. Zo kan de kokosolie weer stollen en dit zorgt ervoor dat je straks met gemak je koekjes kunt gaan snijden.
Verwarm je oven nu voor op 175 graden. (ik gebruik een elektrische oven)
Haal na vijf minuutjes je rol uit de vriezer en pak hem voorzichtig uit je bakpapier. Het bakpapier kun je meteen gebruiken!
Je kunt er zo’n 12 a 15 koekjes van snijden. Leg ze met genoeg tussenruimte op je plaat want ze lopen flink uit.
Ze mogen ongeveer 20 minuten in de oven.
Wil je ze wat langer bewaren bak ze dan op 150 graden nog zo’n 10 minuten na. Dan blijven ze lekker knapperig!

Laat een leuke reactie achter!