Sticky toffee cake met dadels, koffiecrème en een karamelsaus van kokosmelk!

stickytoffeecake

#decemberglutenvrij

Ik ging afgelopen zaterdag uiteten en het restaurant dat wij bezoeken staat al tijden bekend om een sticky toffee cake gemaakt van dadels. Ik dacht een goede kans te maken en verheugde mij ontzettend op dit beroemde en plakkerige dessert. Ik bedoel -een cake van dadels klinkt behoorlijk glutenvrij en er was mij verzekerd dat er een hoop mogelijk was, maar life sucks en zélfs een cake gemaakt van dadels is soms nét niet glutenvrij.

Ik schrijf dit blog voor in de adventskalender van #decemberglutenvrij (klik hier). Iets over gemiste kansen maar niet heus! Omdenken en een lactose vrije vegan karamelsaus waarmee je zelfs de allergrootste culinaire zeurkous stil krijgt. Nu had ik een jaar of drie geleden waarschijnlijk nog terneergeslagen mijn droom over sticky toffee cake laten varen en mij ‘verlekkerd kijkend naar mijn tafelgenoten, alweer vervloekt met al dat narigheid wat een gluten-intolerantie heet. Maar tegenwoordig gebeurt nu juist het tegenovergestelde. Ergens langs de weg zijn mijn teleurstellende restaurant bezoeken veranderd in mijn meest geïnspireerde momentjes. Dat zeg ik heel bescheiden hoor… écht!

In mijn schriftjes vol met slordig handgeschreven receptjes en ideeën staan keer op keer de gerechten die ik eigenlijk nooit mocht kiezen. En omdat ik mij dat soort momenten niet zomaar laat ontnemen maak ik ze gewoon lekker zélf. En als ze dan klaar zijn dan doe ik altijd net alsof ze precies hetzelfde smaken, of nóg beter. En zo voel ik mij eigenlijk nooit meer overgeslagen. Ik wil nog net niet zo ver gaan en zeggen dat mij een kleine Yay! ontsnapt als ik weer iets niet mag hebben. En zo zijn we weer terug bij het recept van deze sticky toffee cake. Gemaakt van heel veel dadels en met een karamelsaus gemaakt van gecondenseerde kokosmelk. Ik bestrijk de cake ook nog met een koffiecrème. Het is zeker geen slank recept en precies daarom heel geschikt voor tijdens de feestdagen.

Benieuwd naar het recept?

*Je maakt de cake in een ordinaire cakevorm of je gebruikt 4 kleine taartvormpjes zodat je individuele taartjes kunt serveren. Leuk als dessert voor tijdens het kerstdiner!

Ingrediënten

Dadelcake:
100 gram pecannoten
200 gram ongezouten roomboter zacht
225 gram dadels voorgeweekt
80 gram rozijnen voorgeweekt
200 gram glutenvrij bloem
1 tl baking soda
1 tl kaneel
snufje kardamom
snufje gedroogde gember
zeezout mespunt
150 gram basterdsuiker
2 eitjes (makkelijk te vervangen door 1 rijpe geprakte banaan voor een vegan variant)
1 tl vanille extract van goede kwaliteit

Karamelsaus van gecondenseerde kokosmelk:
1 blikje gecondenseerde kokosmelk
100 gram basterdsuiker
zeezout naar smaak

Koffiecreme:
1 kopje met sterke espresso afgekoeld
300 gram gezeefde poedersuiker
100 gram ongezouten roomboter

Ter garnering: extra pecannoten en nougatine. Paar korrels grof zeezout.

Soms zijn de allerbeste recepten stiekem het eenvoudigste. Begin met de cake. Zorg dat je pecannoten en de dadels grof gehakt zijn. Gebruik gerust je keukenmachine. Meng eenvoudig alle ingrediënten in een grote beslagkom goed door. Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats het mengsel in een ingevette bakvorm voor zo’n 40 minuten in het midden van de oven. De cake is gaar zodra een prikker of mes er weer schoon uitkomt.

Maak nu eerst de koffiecrème want deze mag nog even opstijven in de koelkast. Mix alles tot een luchtige massa. Zorg dat je geen klontjes meer ziet. Plaats de crème in de koelkast voor gebruik.

De karamelsaus is goddelijk en vele malen eenvoudiger qua bereiding dan een gewone karamelsaus. Breng alle ingredienten op een laag vuur al roerende tot de kook en blijf roeren tot alle suiker in de kokosmelk is opgelost. Je kunt de saus nog best lang bewaren in je koelkast.

Laat de cake afkoelen en maak het bord op. Ik kies ervoor om de cake als kleine taartjes te serveren en snijdt de cake’s horizontaal in tweeën. Zo kan ik tussenin ook een laag koffiecrème toevoegen. Ik koel de cake weer even terug en giet dan de karamelsaus nog warm over de cakejes, de pecanoten en de nougatine, nog wat korrels zeezout en dan is het écht genieten.

*Morgen gaat er wederom een vakje van onze adventskalender open. Mirjam, van het fijne blog ‘Ik ben Glutenvrij’ gaat ons dan verassen met een heel leuk blog speciaal afgestemd op de glutenvrije feestdagen. Mirjam schrijft doorgaans ook hele informatieve blogs over haar leven met coeliakie en vooral als je nieuw bent in ‘glutenvrij land’ dan is het blog van Mirjam zeker een aanrader (klik).#decemberglutenvrij

Ik duik nu weer terug de keuken in. Er komen de komende tijd nog meer feestelijke taartjes aan. Allemaal glutenvrij maar zo lekker dat je ze ook gewoon kunt serveren aan de niet-coeliaken. Ik beloof je dat ze het geeneens zullen merken. Tot gauw!

 1. Decalicious!!
  Voor hoeveel personen is dit recept en welke maat vorm gebruik je?

  grtz, Linda

 2. Ah! Dankjewel Linda.
  Het recept is voor een gewone cakevorm. Als je individuele taartjes wil maken ‘zoals ik! dan raad ik aan om óf 4 a 6 hele kleine taartvormpjes te gebruiken of om de cake in een platte vorm te bakken en ze nadien uit te steken met een vormpje.
  Veel bakplezier!

 3. Wat een super manier van omdenken! Ik zei het ook al tegen mijn dochter: Als je iets van het kerstdiner op school erg graag wilt hebben, onthoudt het, dan maken we het zelf.
  Maar ze vond haar eigen kerstdineetje het lekkerste ;-).

  Sticky toffee pudding is een van de favoriete desserts van manlief. Wellicht maak ik deze binnenkort voor hem!

  En dank je wel voor je mooie stukje over mijn blog! *bloos*

Laat een leuke reactie achter!