Tiramisu met Whiskey

Blader je nu -net als ik- al je kookboeken door, op zoek naar inspiratie voor de kerstdagen.
Ik ben met gemak uren kwijt aan het zoeken naar verrassende kerstrecepten.
We gaan natuurlijk met jullie delen wat er bij Bakers and Fakers zoal op het menu staat.

We beginnen met de toetjes!

Dit is een recept voor een heerlijke snelle tiramisu.
Niet zomaar een tiramisu, deze is namelijk gemaakt met whiskey en espresso, dus ‘t is eigenlijk een Irish tiramisu.

Serveren kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in potjes. Met het dekseltje er weer op, kun je ze gemakkelijk een dag of twee van te voren al maken. Dat is alvast een zorg minder!
Het staat ook hartstikke gezellig op tafel.
Je hebt vast nog wel wat lege potjes in huis.
En anders gebruik je gewoon whiskey glazen of andere kleine schaaltjes.

Ik maak ‘m overigens zelf vandaag gewoon in een grote schaal. Gewoon -voor mij alleen, niet verder vertellen hoor ;))
Wat haal je verder in huis?
(voor 5 a 6 potjes of schaal van ongeveer 20 bij 15 cm)

200 ml slagroom (of de plantaardige variant)
200 ml mascarpone (of vegan roomkaas)
2 tl suiker
200 gram glutenvrije lange vingers van Schär.
een kopje sterke espresso
2 dopjes whiskey

Klop eerst de slagroom met een tl suiker goed lobbig. Dat is nét niet luchtig.
Vouw dan de mascarpone er voorzichtig doorheen.
Zet een sterke espresso en voeg 2 dopjes whiskey en 1 tl suiker toe. Laat even staan.
Zet je lange vingers alvast klaar. Als je 1 persoons porties gat maken verkruimel de lange vingers dan even kort in de keukenmachine.
Roer danvoorzichtig je espresso met whiskey en suiker door je slagroom en mascarpone heen.
Neem je glaasjes, potjes of schaal erbij en bouw je laagjes op. Begin met je ladyfingers. Maak zoveel laagjes als je zelf wilt.
Als je klaar bent gaan de dekseltjes er weer op en mogen deze schattige toetjes even opstijven in de koelkast. Laat de tiramisu altijd minimaal 4 uur in de koelkast staan voordat je ze gaat opdienen.
Voor het opdienen zeef je nog wat extra pure of rauwe cacao over de bovenkant.

Morgen een recept voor lychees panna cotta, ook zo’n heerlijk kerstdessert.

Liefs,

Emmelou Green.

 

*Ik gebruik deze koekjes van het merk Schär.

 

 

  1. Ik vond de whiskey erin wel heel heftig! Misschien beter met een zachte whiskey, of ik heb teveel whiskey gebruikt.

  2. Wij zijn er gek op en veel van de alcohol is al vervlogen na zo’n tijd in de koeling. Maar het recept is ook zeker lekker met minder dus pas het gerust aan naar je eigen smaak.

Laat een leuke reactie achter!