Troost & koekjes

Oma is ziek en ze wordt niet meer beter.

Het blog neemt even vrij.

Iemand thuis verzorgen is best zwaar.
Vooral als iemand niet meer beter gaat worden.

Mijn moeder is nu wat je noemt een mantelzorger, dat was ze al, maar nu is ze het helemaal.
En ze is geweldig! Zo sterk. Alle mantelzorgers zijn geweldig. Echt waar! Je “zelf” zo in de wachtkamer zetten voor een ander. Ik hoop dat ze naderhand ook inziet hoe bijzonder mooi dat is. Ik hoop dat alle mantelzorgers inzien hoe bijzonder mooi ze zijn.

Ik los mijn moeder af wanneer ik kan en dat betekent dat het blog even moet wijken.
We zijn verdrietig en moe. Vooral erg moe.

Dus dit is voor “even” het laatste recept.

Als jullie iemand kennen die in het zelfde schuitje zit, denk daar dan even aan. Bak bijvoorbeeld deze koekjes en breng ze even langs.

Deze koekjes zijn naast glutenvrij ook lactosevrij en met een paar kleine aanpassingen zelfs vegan.
Voor mij zijn dit troostkoekjes. Ze kunnen onmogelijk mislukken en omdat er geen ei inzit kun je al meteen beginnen met proeven.
Bewaren doe je in mooie oude koektrommels die eens van oma waren. Mijn lieve oma bewaard van alles. Blikjes, glazen potjes en zelfs de elastiekjes van de bloemen die ze elke week bij de foto van opa neerzette.
Zo bleef dus ook dit blikje bewaard. Er zaten eerst garen en losgekomen knoopjes in. Nu zitten er deze koekjes in.

Ongeveer 18 koekjes

Voor het deeg:

  • 240 gram aan vaste kokosnootolie (of biologische grasboter)
  • Een rijpe banaan
  • 75 ml honing (bij een vegan dieet gebruik je 100 gram suiker of agavesiroop)
  • 300 gram glutenvrij bloem
  • Verse vanilla (of vanilla extract)
  • Een snufje zeezout

Voor de ene helft:

  • Noten, een handjevol.
  • gedroogde dadels, klein gesneden.

Voor de andere helft:

  • 2 el cacao
  • 1 el  rauwe cacao nibs

Meng eerst alle ingrediënten voor het deeg en kneed alvast grof tot een soepel koekjesdeeg. Ik splits het deeg vervolgens in tweeën en voeg aan de ene helft de noten en dadels toe, de andere helft maak ik met cacao en cacao nibs tot heerlijke chocolade koekjes.
Ik kneed twee kleine ciabatta vormen en plaats het deeg even in de koelkast terwijl ik de oven voorverwarm op 175 graden.
Met een scherp mes snijd ik plakjes van de “ciabatta” en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Ik bak de koekjes knapperig in zo’n 15 minuten, waarbij ik ze halverwege even omdraai.
Omdat elke oven anders is moet je vooral tussentijds even naar je koekjes kijken, als je ze graag wat langer wilt bewaren dan bak je ze nog even 10 minuten na op 150 graden. Dan blijven de koekjes langer knapperig.
Het is belangrijk dat je de koekjes helemaal laat afkoelen alvorens je ze van de plaat tilt. Anders zullen ze helaas breken.

  1. Wat moeilijk. Veel sterkte de komende tijd!

  2. Annelies Visser

    Emmelou,
    Bedankt voor je lieve blog.
    Soms zijn andere dingen in het leven belangrijker, en een mooier plekje voor deze koekjes kon je niet bedenken.
    Sterkte gewenst.
    Annelies.

Laat een leuke reactie achter!