Een glutenvrij truffeltaartje

truffeltaartje1

Voor iedereen die dol is op luchtige chocolade, knapperige koekjesbodems en makkelijke recepten. Dit taartje heb je zo gemaakt. Hij hoeft geeneens in de oven. De chocolade truffellaag moet natuurlijk wel een paar uurtjes opstijven in de koeling, best nog een moeilijke opgave omdat ie er zo vreselijk lekker uitzag. Maar het is gelukt. Ik wist mijzelf ervan te weerhouden om het truffeltaartje nog voor hij op de foto stond met een vork te lijf te gaan ;-) Applausje voor mezelf!

Truffeltaartjes moeten luchtig, dat hoort gewoon zo! Deze is zo luchtig dat je het nog nét geen mousse noemt. Heerlijk als dessert maar doet t ook goed als ‘feestjes’ lunch met sterke kleine koffie of verse muntthee met citroentjes. Ik gebruik de glutenvrije butterkeks koekjes van Schär als bodem. Deze zijn ook tarwevrij. Wil je liever dat het taartje ook lactosevrij is en helemaal vegan, gebruik dan vergelijkbare koekjes of gebruik dit recept (klik hier) voor mijn “vrij van alles” koekjes. Voor die lekkere truffellaag gebruik ik toevallig geen zuivel of eieren. In plaats van échte room gebruiken we kokosroom en een beetje rijstmelk. Het taartje is dus ook nog verrassend slank, maar dat kun je er beslist niet aan af proeven.

chocolade

Ingrediënten;
Voor een klein taartje van 13 cm doorsnee

Schär butterkeks koekjes 100 gram
2 el kokosolie

150 gram pure chocolade
120 ml ongezoete rijstmelk
1 blikje kokosmelk: Minstens een nacht gekoeld bewaren en niet schudden! Gebruik een volvette natuurlijke kokosmelk zonder toevoegingen of bindmiddel. Anders kun je het water en de room niet splitsen! ongeveer 80 ml room na het splitsen.
1 el cacao
1 el kokosolie
verse vanille mespunt
mespunt kaneel
2 gram agar agar poeder

1 el cacao als decoratiebutterkeks

We gaan eerst aan de slag met de vegan/lactosevrije slagroom gemaakt van kokosmelk. Haal je blikje uit de koelkast en splits de room van het kokoswater, het water gaan we nu niet gebruiken, die kun je gewoon ondertussen opdrinken of bewaren voor in je smoothie! Doe de room samen met de vanille in een grote kom en klop deze tot je de structuur van een slagroom hebt bereikt. Laat je kokosroom opstijven in de koelkast zodat we hem straks kunnen gebruiken.

Nu maken we de bodem. Verkruimel je koekjes in een vijzel of keukenmachine en meng met 2 el gesmolten kokosolie. Bekleed je taartvorm met bakpapier of folie en druk het mengsel stevig aan. Zet in de koelkast terwijl we aan de truffellaag beginnen.

Smelt de chocolade samen met de kokosolie en de rijstmelk op laag vuur, voeg nog een el cacao toe en de kaneel. Roer de agar agar goed door en laat een beetje afkoelen. Voeg de chocoladesaus dan al roerende toe aan je ‘slagroom’ . Schenk alles in je taartvormpje en zet voor minstens 8 uur in de koelkast. Bestuif je taartje met cacao en serveer rechtstreeks uit de koeling. Bewaren kan ook in de vriezer, het is ook een heerlijk ijstaartje -nog een beetje bevroren #nomnomnom.

glutenvrije koekjes

 

 

Tip! De glutenvrije koekjes van Schär zijn ideaal om te gebruiken als bodem voor een lekkere glutenvrije taart. Ik gebruik de butterkeks regelmatig in mijn cheesecake recepten!

 

 

 

Laat een leuke reactie achter!