Tuinbonen salade

tuinbonen

Lieve Bakers & Fakers

Vandaag doet Bea Mung Bean haar naam eer aan, en maakt ze iets met peulvruchten. Dat doet ze wel eens vaker, vandaar die naam. Ja, denk daar maar eens over na! En welke peulvruchten dan? Nou, we hebben vandaag gekozen voor de oer-Hollandse tuinboon. Omdat we die deze week aantroffen bij de Turkse buurtwinkel om de hoek. Lekker nog in hun jasje.

Als je glutenvrij en vegetarisch eet en een actief leven hebt, is het soms best een uitdaging om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Zoals we al eerder riepen, kun je niet genoeg noten, pitten, zaden en gedroogde vruchten in huis halen. In dit rijtje hoort absoluut ook de peulvrucht thuis. Peulvruchten bevatten namelijk veel hoogwaardige eiwitten en b-vitamines, dus zijn ze onmisbaar voor de vegetariër. Daarnaast vormen ze een stevige, voedzame en vezelrijke basis voor je maaltijd als je glutenvrij moet eten. Peulvruchten hebben helaas niet zo’n sexy imago, en de ietwat bittere en knollige tuinboon vormt in dezen zeker geen uitzondering. Maar dat bittere moet je juist omarmen, met wat goeie olijfolie bijvoorbeeld, en dat knollige… dat noemen we vanaf nu rustiek!

Welnu, vanavond hebben we deze tuinboontjes dan in een gerecht verwerkt. Uiteraard weer helemaal glutenvrij en vegetarisch, zoals jullie van ons gewend zijn. Maar… dit gerecht is ook nog eens 100% veganistisch! En toch is het nog best stevige kost. We combineren de tuinboon met de boekweitgrut, ook al zo’n topingrediënt met een slecht imago. Die halen we aan het begin van de maand bij de biologische winkel en aan het eind van de maand bij de Poolse winkel. Spotgoedkoop en heel erg lekker. Wist je dat de boekweitgrut helemaal geen graan, maar het zaadje van een vrucht is? Geen wonder dat het absoluut glutenvrij is! Het zit bovendien boordevol allerlei mineralen. En anders dan rijst en tarwe scoort het laag op de glycemische index; dat is goed voor je bloedsuikerspiegel en dus voor je energiebalans. Helemaal verantwoord dus. Niet verder vertellen, hè!

Al met al kun je met deze glutenvrije en veganistische combinatie de hele wereld aan. We voegen nog wat rode biet toe, om de parade van onterecht-impopulaire producten compleet te maken en zorgen daarmee meteen voor wat extra kleur en nog meer ijzer!

Dit gerecht kun je warm of koud (kamertemperatuur) eten. Als je het koud eet, voeg dan  nog wat citroen toe.

Dit zijn de ingrediënten, voor 2 personen:

100 gram boekweitgrutten
een halve ui
paar takjes tijm
1 eetlepel kokosolie

100 gram tuinbonen, slechts enkel gedopt (omarm de bitterheid en dus het velletje!)
2 eetlepels goede olijfolie, zout, peper
paar takjes dille

1 flinke rode biet, gekookt
1 theelepel mierikswortel (vers of uit een potje bij de Poolse winkel: daar zit meestal alleen wat zout en azijn bij)

En dit is hoe het gaat, voor het geval je dat nog niet kunt raden:

Kook de boekweitgrutten zo’n 10 minuten. Fruit in de tussentijd de ui in wat kokosolie. Voeg dan de tijm toe en na een minuutje de gekookte grutten. Even roeren, en klaar zijn je grutjes. En ze zijn heel aromatisch dankzij de dille!

Ok, dan de tuinbonen: die moet je ook even koken, zo’n 10 minuutjes is meestal voldoende. Proef even een flinke tuinboon om te proeven of ze écht gaar zijn. Giet af en laat even een beetje uitdampen. Voeg dan de olijfolie en zout & peper toe.

De gekookte rode biet snij je vervolgens in kleine stukjes en haal je even door de geraspte mierikswortel. Dat wordt mooi roze!

Deze roze pracht leg je in het midden van je bord. Daaromheen drapeer je je aromatische grutjes en daaromheen weer de rustieke tuinbonen. De dille gaat er nu pas overheen. Ziet er mooi uit toch? En dan mag je erin duiken!!

De combinatie van uitgesproken smaken is al net zo goed als de combinatie van hoogwaardige voedingsstoffen! Reken maar dat niet alleen je glutenvrije en vegetarische vrienden hiervan genieten én voldaan zullen zijn…

Als je wilt kun je er nog wat stevig glutenvrij zuurdesembrood bij serveren. En met een schaaltje van die lekkere olijfolie, waar je nog een flinke draai peper en zeezout  aan toevoegt.

Eet smakelijk!

*Door Bea Mung Bean

Laat een leuke reactie achter!