Vegan & Glutenvrije taart :) met kokosroom!

vegan kokostaartveganslagroomtaart

Taartjes bakken, wie wordt daar nu niet vrolijk van!? Voor dit taartje neem je even de tijd. Hij is vegan (dus ook lactosevrij) en natuurlijk glutenvrij. Een veganistisch alternatief voor slagroom of ‘icing’ is altijd lastig. Er zijn natuurlijk tal van kant en klare varianten maar deze hebben vaak toevoegingen die ik liever niet in mijn taartje stop. We gaan dus aan de slag met kokosmelk, puur natuur! Ben je geen liefhebber van kokos, dan scheiden hier onze wegen ;-) Dit taartje is voor iedereen die graag kokos eet. Ik ben zelf zo iemand! Ik geef ‘t toe. In mijn voorraadkast staat altijd wel kokosmeel, geraspte kokos en natuurlijk kokosmelk. Voor deze ‘icing’ gebruik je wel alleen een kokosmelk zonder toevoegingen. Ik gebruik zelf altijd een biologische kokosmelk zonder extra water of bindmiddelen. Het is belangrijk om deze al een tijdje in je koelkast te bewaren zodat het water zich splitst van de room. Ik zou eigenlijk altijd voor een kokosmelk zonder rare toevoegingen kiezen want zélfs in een Thaise curry proef je direct het verschil. Vanbinnen is deze taart opgebouwd uit drie lagen amandelcake. Tussen elke laag zit nog een laagje mandarijnjam, als je die niet kunt vinden is sinaasappel ook goed! Of een andere smaak. Ik decoreer mijn taartje met rozemarijn en gedroogde goudsbloem.

gezond taartje glutenvrij

 

Ingrediënten:

Manadarijnenjam of sinaasappeljam
Rozemarijn en gedroogde goudsbloem (ter decoratie)

Kokosslagroom / of Vegan ‘icing’

1 blikje kokosmelk: Minstens een nacht gekoeld bewaren en niet schudden! Gebruik een volvette natuurlijke kokosmelk zonder toevoegingen of bindmiddel. Anders kun je het water en de room niet splitsen!
Het merg van 1 verse vanillepeul
100 gram poedersuiker

Amandelcake

230 ml amandelmelk
1 tl appelazijn
150 gram glutenvrije bloem
50 gram amandelmeel
1,5 tl bakpoeder
snufje zout
75 gram suiker (of andere zoetstof)
80 ml gesmolten kokosolie
het merg van 1 vanillepeul

Aanwijzingen:

We gaan eerst aan de slag met de vegan/lactosevrije slagroom gemaakt van kokosmelk. Haal je blikje uit de koelkast en splits de room van het kokoswater, het water gaan we nu niet gebruiken, die kun je gewoon ondertussen opdrinken of bewaren voor in je smoothie! Doe de room samen met de suiker en vanille in een grote kom en klop deze tot je de structuur van een slagroom hebt bereikt. Laat je kokosroom opstijven in de koelkast zodat we hem straks over de taart kunnen uitsmeren.

De cake! Je kunt ervoor kiezen om 3 vormen te gebruiken of je maakt een plaatcake en snijd de 3 lagen later uit. Ik kies zelf voor de laatste methode, dat vermindert de baktijd én je krijgt strakkere lagen (en je mag de randen die overblijven alvast opeten:). Meng eerst de amandelmelk en de azijn, zet aan de kant. Meng dan je glutenvrije bloem met je amandelmeel, ‘t bakpoeder, de vanille, suiker en het zout. Mix je droge delen goed door. Voeg nu langzaam de kokosolie en dan ook de amandelmelk met azijn toe. Meng alles goed door. Giet je cakebeslag in je vorm of plaat. Gebruik wel wat bakpapier. Bak de cake zo’n 30 minuten op ongeveer 170 graden. Maar ovens verschillen en ik adviseer je om altijd zo nu en dan even te kijken hoe het gaat. Als de cake klaar is laat je deze natuurlijk eerst afkoelen voordat we weer verder kunnen.

Je hebt nu 3 lagen cake. Bouw je taart op met de mandarijnenjam. Haal de kokosroom uit de koeling en smeer de taart zorgvuldig in met de room. Het mag best een beetje robuust. Dit is natuurlijk geen echte ‘icing’ dus we gaan vandaag voor de rustieke ‘look and feel’. Als je tevreden bent schuif je de taart voorzichtig op een mooi bord of plateau. Decoreer de zijkant met wat verse rozemarijn en strooi er tenslotte nog wat gedroogde goudsbloem overheen. Is het geen plaatje! Omdat de kokosroom kan uitlopen bij hoge temperaturen bewaar je deze taart vanzelfsprekend in de koeling.

Ik ga dit taartje zeker vaker maken, misschien ook steeds ietsje minder rustiek ;-)

  1. Wat ziet het er onwijs lekker uit! Prachtige foto’s heb je ook gemaakt!

  2. Dankjewel Marlotte!

  3. Wow, dit ziet er zo lekker uit! De foto’s komen zo uit een heel goed kookboek!

  4. Vraagje, als hè allergisch bent voor amandelmeel, wat is dan een goed alternatief?
    Het ziet er zo heerlijk uit dat ik hem graag zou maken, maar durf het zo niet aan.

    Gr Harma

  5. Hoi Harma,
    Mag je de amandelmelk wel hebben?
    In principe kun je de cake gewoon vervangen door een cakerecept dat je bijv. al vaker hebt gemaakt.
    Of gebruik i.p.v. 150, 200 gram aan glutenvrij bloem en laat de amandelmeel weg.
    Ik hoop dat ‘t zo toch nog gaat lukken want hij is heerlijk!

  6. Van vegan taartjes word ik blij! Ga ik zeker eens maken :) bedankt!

  7. Wat leuk om te horen!

Laat een leuke reactie achter!