Vijgentaart van Yotam Ottolenghi maar dan anders…

triangle art

Een adaptatie van het vijgenbrood uit het kookboek Plenty More van Yotam Ottolenghi .

Deze taart maakte ik ook voor het grote Bakers and Fakers kerstdiner, in alle haast waren we de gist vergeten. Shame on me!  Je kent het wel! de stress voor kerst.
Ik moest daarom het recept ter plekke aanpassen en in plaats van een gistdeeg koos ik voor een rijk belegde gebakbodem. Hij bleek verrassend goed van smaak en daarom deel ik jullie mijn bewerking van het recept van de vijgentaart van Yotam Ottolenghi, een glutenvrije en luchtige variant. Als dat geen heiligschennis is…

Vijgentaart met of zonder geitenkaas.

Voor de bodem:

  • 275 gram glutenvrije bloem
  • 50 gram rietsuiker of kokosbloesemsuiker
  • de geraspte schil van een biologische citroen
  • 2 losgeklopte eieren
  • 75 gram boter op kamertemperatuur
  • koksolie (om je vorm mee in te vetten)
  • zout
  • 1 tl bakpoeder of baking soda
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 60 ml water

Meng eerst je droge ingrediënten goed door, voeg dan de eieren en het water toe en kneed het deeg tot een soepel en glanzende samenhangende bol. Soms voeg je nog wat extra bloem of water toe. Maar doe dit altijd stapsgewijs.
Bewaar je deeg tenminste een uur in de koeling alvorens je deze gaat uitrollen.

Voor je beleg:

  • 150 gram zachte geitenkaas (optioneel)
  • 3 el rietsuiker
  • 1 tl gerapte biologische sinaasappelschil en het sap
  • verse tijm
  • 2 losgeklopte eieren
  • 100 gram amandelschaafsel
  • ongeveer 6 verse vijgen in vieren gedeeld
  • 1,5 el citroensap

Meng je eieren met de suiker, de sinaasappel, wat tijmblaadjes en de helft van je amandelen. Zet even aan de kant. (als je voor geitenkaas gaat meng deze dan nu door de rest en roer tot een glad en stroperig beslag, ik gebruik mijn vijgentaart bij een kaasplankje en kies er daarom voor om de taart zonder geitenkaas te maken)

Bestuif je werkblad, of gebruik 2 vellen bakpapier en rol je gekoelde deeg uit tot de gewenste vorm. Ik gebruik een grote quichevorm van aardewerk. Bekleed je vorm, prik wat gaatjes in je bodem en vul deze dan met het eimengsel. Verdeel dan gelijkmatig je vijgen met de vruchten naar boven, strooit er nog wat suiker en amandelschaafsel overheen en vergeet de tijm niet!  Bak dan voor zo’n 40 minuten op 175 graden. Als je taart te donker word kun je deze afdekken met wat aluminiumfolie.

De taart is erg lekker als dessert maar mét de geitenkaas ook als lunch, serveer de taart dan op een bedje van rucola en een mooie olijfolie. Verse vijgen zijn natuurlijk niet altijd even goed verkrijgbaar en best wel duur :-(  Je kunt de taart daarom ook beleggen met seizoensproducten. Kies bijvoorbeeld eens voor peer met geitenkaas en walnoten, of maak een vegan variant en gebruik in plaats van de eieren een mengsel van kikkererwtenmeel, zoals bij deze heerlijke vegan quiche van Bea Mung Bean.

We zijn trouwens uitgenodigd voor een bloggerslunch ter promotie van het nieuwe kookboek de snelle superfoodchef. We zijn hartstikke benieuwd naar deze handige en gezonde recepten, maar vooral ook of er rekening word gehouden met een glutenvrij dieet. We’ll keep you posted!

Liefs van Emmelou

  1. Wauw, wat ziet dat er lekker uit! Ik heb hem snel op mijn baklijst gezet!

  2. Bakers and Fakers

    Dankjewel! Op jullie site staan ook lekkere recepten zeg :-)

  3. […] het scrollen op google naar ‘vijgentaart’ kwam ik als eerste tegen Bakers and Fakershet grappige, zij baseerden zich voor hun recept op een vijgenbrood van Ottolenghiik ga dan voor de […]

Laat een leuke reactie achter!