Vrolijk pasen en gezonde snackbars

Omdat Pasen al zoveel chocolade eieren en roomboterpaashazen brengt…

Een recept voor Banana Pecan Dates ofwel; hele gezonde snackbars die zo lekker zijn dat je met gemak kunt vergeten hoe gezond ze zijn. Ik gebruik alleen maar pure ingrediënten, geen geraffineerde suikers en naast glutenvrij zijn deze snackbars ook vegan/lactosevrij.
Wederom een creatie in de categorie Rawfood, maar denk maar niet dat ik met Pasen alleen maar groene groente sapjes en ongebakken taartjes eet ;-) Een glutenvrij dieet volgen vind ik al moeilijk genoeg dus om mijzelf in te wijden in dat wat Raw is lijkt mij vrijwel onmogelijk en volkomen onnodig. Ik hou van de mediterraanse eetgewoontes. Dat komt neer op veel olijfolie en verse groente, weinig koolhydraten (want glutenvrije pasta, mits zelfgemaakt is gewoon niet hetzelfde) en des te meer smaak! De Rawfood recepten van de laatste tijd zijn dus meer een soort van nieuwsgierigheid. En omdat deze nieuwsgierigheid zo’n feestje aan smaken oplevert deel ik ze natuurlijk met jullie. Feit is dat de gezonde recepten vaak ook geschikt zijn voor mensen met voedsel allergieën. Al zitten er wel weer veel noten in. Dat dan weer wel.

Ik gebruik een kleine vierkante ovenschaal, maar een bakje is natuurlijk prima want dit taartje komt geeneens in de buurt van een oven. Mijn bakje is zo’n 12 bij 12 cm.
Wat wel echt onmisbaar is bij het maken van dit soort Rawfood creaties is een goede en krachtige keukenmachine. De mijne is van Magimix en ik ben er erg blij mee. Ik bestelde hem ooit eens via een webwinkel en kreeg per ongeluk het apparaat met Franstalige bedieningsknoppen. Nu druk ik steeds op MARCHE  in plaats van AAN en dat voelt goed!

Voor de bodem:

  • 5 verse medjoul dadels (of 10 gedroogde vooraf geweekt in water)
  • 30 gram kokosolie
  • 70 gram aan noten, ik gebruik hazelnoten en amandelen.
  • 1 tl citroenrasp
  • 2 el honing of agavesiroop

De Vulling:

  • Pecannoten (als decoratie)
  • 1 grote banaan (of twee kleintjes)
  • 100 gram cashewnoten (minstens 4 uur geweekt in water)
  • 40 gram kokosolie
  • Verse vanille
  • 2 el geraspte kokos
  • Afhankelijk van je banaan en hoe rijp deze is, 1 el agave of honing
  • 1 tl citroenrasp
  • De helft van een snufje zout (heel erg weinig dus!)

En het is weer zo gemakkelijk! Bekleed je bakje met folie of bakpapier of vet hem in met wat kokosolie.
Meng eerst de ingrediënten voor de bodem, de kokosolie mag je eerst laten smelten maar bij een krachtige blender of keukenmachine is dat niet nodig. Mix alles tot een homogene massa en bekleed je vorm met het mengsel. Druk alles goed aan en zet even weg in je vriesvak.

Voor de vulling had je de cashewnoten al even in wat water laten weken. Giet ze goed af en doe ze samen met de kokosolie in je keukenmachine, pulseer even op de allerhoogste stand en voeg dan alle andere ingrediënten toe. De pecannoten niet! Die bewaar je voor op het laatst!!!

Haal je bodem uit de vriezer en schep nu ook je vulling in het bakje, strijk de bovenkant mooi plat, bedek met folie en zet voor minstens een uur in de vriezer.

Als alles goed is opgesteven in het vriesvak ben je bijna klaar. Verdeel de pecannoten mooi over de bovenkant en snijd de plak in mooie en gelijke stukken. Elk stukje moet minstens een pecannoot op de bovenkant hebben, dat moet gewoon!

Bewaren doe je in de vriezer, haal ze zo’n 15 min. voor het opdienen alvast uit. In de zomer zijn de snackbars ook erg lekker rechtstreeks uit het vriesvak, een soort van ijsje dus.

Geniet ervan en alvast een Vrolijk Pasen!

Laat een leuke reactie achter!