Welke alcoholische dranken zijn eigenlijk glutenvrij?

Een veel gestelde vraag. Vooral met mooi weer. Welke alcoholische dranken zijn glutenvrij? En hoe zit dat precies met glutenvrije biertjes? Zijn die wel écht zo glutenvrij. Als ik de ingrediënten lees dan lijkt dat vaak toch niet zo…

Ik geef je vandaag een handige uitleg en laat je weten wat wél en niet mag. Dan kun je dit weekend nog aan de slag met je favoriete glutenvrije cocktails.

Vorig jaar deelde ik op mijn blog een recept voor een tiramisu met Whiskey, een soort van Irish coffee variant en de reacties waren niet mild. Veel mensen waren er ‘ten onrechte’ van overtuigd dat whiskey niet glutenvrij is. En dat is jammer want zo beperk je jezelf nog meer en dat is geeneens nodig.

Het is natuurlijk wel verwarrend, ik geef ‘t toe! Veel sterke dranken worden juist gemaakt van graansoorten die mensen met coeliakie niet mogen hebben. Toch zijn deze dranken vaak gewoon glutenvrij en dat komt omdat de gluten tijdens het destilleerproces in de reststoffen achterblijven. Magisch! Maar helemaal waar.

Glutenvrije alcoholische dranken en hoe het zit

Dranken zoals wijn, champagne, cider, port en sherry zijn altijd glutenvrij. Yay!

Heldere gedestilleerde dranken, zoals whiskey, gin, en jenever etc. zijn ook gewoon glutenvrij. Zelfs als er een glutenbevattend graan is gebruikt kun je deze dranken gewoon veilig drinken. Kom maar op met die gin tonics!

Alcoholische dranken met toevoegingen zoals likeuren zijn bijna altijd glutenvrij. In hele uitzonderlijke gevallen kunnen er gluten inzitten dus check wel altijd even de ingrediënten.

Ondoorzichtige niet heldere dranken kunnen wel gluten bevatten. Zo is er soms gebruikt gemaakt van glucosestroop en dit bevat soms tarwe. Lees dus altijd de ingrediënten of vraag het aan de fabrikant.

Bier is niet glutenvrij tenzij er een duidelijk glutenvrij keurmerk op staat.

Maar hoe zit dat dan met glutenvrij bier?

Glutenvrij bier is meestal gemaakt van gerst. Maar dan zijn toch gewoon gluten hoor ik je denken. Ja dat klopt maar de gluten worden verwijderd en zodoende mag het bier gewoon glutenvrij genoemd worden. Er zit wel een kleine kanttekening bij. De NCV (Nederlandse coeliakie vereniging) geeft de licentie voor het glutenvrije logo af. Hiervoor hanteren zij de Codex Alimentarius en dit houdt in dat als het product onder de 20ppm gluten bevat het glutenvrij mag worden genoemd. Nu is het volgens sommige bronnen niet geheel duidelijk of de gluten nog duidelijk gemeten kunnen worden in bier. Omdat het om een gefermenteerde drank gaat schijnt het ware gluten gehalte in sommige gevallen toch hoger te zijn dan vermeld. Zo kan het dus zijn dat je tóch nog reageert op een glutenvrij biertje.

Het is als coeliakie patiënt in ieder geval niet verstandig om heel veel biertjes te drinken op een avond. Ook vanwege de gluten stapeling. Tenzij je kiest voor een geheel glutenvrij biertje! Want die zijn er gelukkig wel. Een aantal merken maken bier op basis van teff of rijst en boekweit. In dat geval kun je veilig van je pilsje(s) genieten.

Het valt dus wel mee met gluten in drankjes

Absoluut! Op bier na zijn een heleboel dranken gewoon hartstikke glutenvrij. Ik ben zelf van team gin tonic en daarom ook meteen een heerlijk recept voor een verfrissende gin tonic mét citroen en munt en zonder gluten! Wat zijn jullie favoriete drankjes?

Gin tonic ‘zonder gluten!
Recipe Type: Gin tonic
Cuisine: glutenvrij
Author: Emmelou
Een verfrissend recept voor gin tonic
Ingredients
  • 1 deel gin
  • 3 delen tonic
  • Sap en zest van een halve citroen
  • takje vers geplukte munt
Instructions
  1. Vul je mooiste glas met ijs.
  2. Schenk op een deel gin altijd 3 delen tonic.
  3. Voeg de citroen en de munt toe
  4. Fijn weekend!

*Dit artikel verscheen eerst op ‘Glutenvrij en Gelukkig’ / foto via unsplash / bronvermelding: De Nederlandse coeliakie vereniging.

  1. wat een leuke en interresante blogs, dank je wel

  2. mag ik hier werken

Laat een leuke reactie achter!