Witte bonen brownies

Ik blader door wat kookboeken. Het is niet meer nodig want met werelds grootste zoekmachine kan ik natuurlijk elk recept zo vinden, maar ik blijf ze toch kopen. Ik vond een recept voor witte bonen in tomatensaus met belachelijk veel verse kruiden, precies wat ik zocht. Toen ik de bonen geweekt had en bleek dat ik er veel te veel had afgewogen, verzon ik ‘op gevoel’ het recept voor deze lekkere brownies. Ze waren in een keer goed. Jeeh!

Bakken met bonen gebeurt wel vaker. Maar nog niet vaak genoeg. Ik proefde al eens brownies met kikkererwten, zoete aardappel en courgette maar deze zijn absoluut lekkerder. Door de witte bonen blijven ze smeuïg en toch ook stevig. Ze zijn niet droog en stiekem ook nog best gezond. Ik kan zelfs zo ver gaan en zeggen dat ze als ontbijt kunnen, wat mij betreft dan ;-)

*Het recept verscheen eerst bij Jamie Magazine.

Witte bonen bevatten trouwens heel veel gezonde eiwitten en vezels, ze zijn onmisbaar in een vega en glutenvrij dieet. Bonen zijn eigenlijk een hele voordelige superfood, niet verder vertellen hoor ;-)

De komende week ga ik aan de slag met nog meer nieuwe recepten. Ik wil nog een keer iets proberen met die quinoa vulling die ik laatst al gebruikte voor deze Sencha Lemon Kiwicake, ik bedacht dat quinoa ook erg lekker smaakt met chocolade. Omdat ik bijna jarig ben wil ik ook een paar hele vrolijke recepten uitproberen. Iets met kleurrijke sprinkles en misschien wel fondant. Ik kwam ook nog een fantastisch mooi glutenvrij blog tegen ‘My Darling Lemon Thyme. Hier schrijft Emma Galloway over haar zoektocht naar glutenvrije en lactosevrije recepten. Toen bleek dat allebei haar kinderen én zij zelf een intolerantie hadden begon ze al haar recepten te delen. Naast prachtige foto’s en originele recepten ben ik vooral onder de indruk van hoe methodisch ze te werk gaat. Ik lees nu dat ze ook écht een chef is en dat verklaart zeker waarom al haar recepten zó prachtig zijn uitgewerkt. Het is een Engelstalig blog maar ook als je geen ster in Engels bent gewoon eens kijken hoor! want de plaatjes zijn -om van te kwijlen zo mooi :-) Nu ga ik gauw naar buiten want de zon schijnt!

 

Witte bonen brownies
Recipe Type: brownies van witte bonen
Cuisine: glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Een heerlijk recept voor gezonde brownies met witte bonen in de hoofdrol
Ingredients
 • 250 gram witte bonen (uitgelekt)
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • 1 tl kaneel
 • 2 flinke eetlepels rozijnen
 • 3 eieren
 • snufje zout
 • 4 el kokosolie
 • 2 el amandelmelk
 • het merg van 1 vanillepeul
 • 200 gram pure chocolade
 • 1 el rauwe cacao
 • 100 gram walnoten.
Instructions
 1. Doe de bonen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg stapsgewijs de eieren en de rozijnen toe en mix alles tot een fijne massa.
 2. In een pannetje smelt je op laag vuur 100 gram chocolade met 2 flinke eetlepels kokosolie. Schenk de chocolade in een kom en voeg het bonenmengsel en de amandelmelk toe.
 3. Breng het beslag op smaak met de kaneel, de vanille en de suiker. Een klein snufje zout haalt alle smaken nog eens éxtra op.
 4. Schep voorzichtig wat grofgehakte walnoten door je beslag maar leg enkele walnoten apart om straks als decoratie te gebruiken. Bekleed een rechthoekige of vierkante bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
 5. Schenk het beslag voorzichtig in de vorm en plaats deze voor ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
 6. Terwijl de brownies in de oven staan gaan we aan de slag met een chocolade topping die áltijd lukt! Smelt 2 flinke eetlepels kokosolie met 100 gram pure chocolade, voor een extra cacao boost voeg je ook nog 1 el rauwe cacaopoeder toe. Op laag vuur smelt je alles tot een donkere chocoladesaus. Goed blijven roeren! Schenk de saus over de brownies terwijl ze nog in de vorm zitten.
 7. Decoreer met de walnoten en grof zeezout

 

Laat een leuke reactie achter!