Worteltaart

trysomeccakeblue

onepiece

cakelittle

Soms zijn er recepten die na vele pogingen eindelijk perfect zijn. Deze worteltaart is er daar een van. Ik ben al jaren dol op wortels in taarten, cakes en sapjes maar je moet me geloven als ik zeg dat deze taart mijn favoriete wortelrecept is.  Door het gebruik van dadels, sinaasappel en pecannoten is het niet nodig om nog heel veel suiker te gebruiken. Een klein beetje kokosbloesemsuiker of ahornsiroop voldoet. De frosting maak ik van een veganistische roomkaas (soyananda). Die meng ik simpelweg met wat poedersuiker. Die poedersuiker maak ik zelf in mijn keukenmachine. Ik gebruik daarvoor een biologische ‘schone’ rietsuiker die ik laat draaien totdat hij mooi opstuift. Ik ontdekte onlangs dat in conventionele poedersuiker vaak antiklontenmiddelen zitten, niet gezond dus. Het kan zelfs zo zijn dat je suiker niet eens vegetarisch is. Dan is het antiklontenmiddel gemaakt van beendermeel. Sorry voor de onsmakelijke wetenswaardigheden.

Ik ben inmiddels ook aan het experimenteren met kikkererwten vocht, ook wel aquafaba genoemd. Het is een waanzinnige ei-vervanger die je zelfs kunt opkloppen tot slagroom of merinque. Gauw meer hierover. Terug naar de worteltaart. Hij is dus glutenvrij, veganistisch en daarom ook lactosevrij. Als je de frosting achterwege laat is het een hele gezonde taart. Ook nog heel erg voedzaam en vezelrijk. Eigenlijk een heel gebalanceerd ontbijtje (zonder de frosting)! Die schattige worteltjes bovenop maakte ik van wat gekonfijte sinaasappelschil en het lof is van wat tijm en rozemarijn. Ik ben steeds vaker bezig met het verzinnen van taartdecoraties die niet bomvol kleurstoffen en e-nummers zitten. Wat gebruiken jullie eigenlijk ter decoratie? Ik ben heel benieuwd :-)

*De mooie houten cakestand en de taartschep zijn van Comptoir des Objets (klikhier).

Ingrediënten

Voor de worteltaart;

150 gram geraspte wortels
200 gram glutenvrij bloem
200 ml gesmolten kokosolie (of plantaardige boter)
1 el koekkruiden
100 gram dadels fijngehakt
100 gram pecannoten fijngehakt
snuf zout
verse vanille
3 el kokosbloesemsuiker (optioneel)
6 el amandelmelk
0,5 tl schil van biologische sinaasappel en 2 el sap
3 rijpe bananen gepureerd of ei-vervanging voor 3 eieren

Voor de frosting;

100 gram poedersuiker
250 gram roomkaas (vega)
1 tl citroensap

*Hoge springvorm van 18 cm

Aanwijzingen;

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet al je ingrediënten klaar. Meng in een grote kom eerst de bananen met de amandelmelk en de suiker. Klop alles goed luchtig. Voeg nu het zout, de vanille en de koekkruiden toe en klop wederom goed door. Nu mag de kokosolie erbij. Zeef dan het meel boven de kom en meg alles samen met de dadels en de pecannoten tot een beslag. Spatel op het laatst de geraspte wortels goed door het beslag heen en schenk alles in je ingevette springvorm. Ik bekleed mijn bodem altijd met bakpapier en vet de randen in met kokosolie. Plaats je taart voor 45 min in het midden van de oven. Na een half uur dek je de bovenkant af met wat aluminiumfolie om te voorkomen dat deze te donker gaat worden.

De frosting maak je gewoon door de roomkaas te mengen met de poedersuiker en de citroensap. Klop alles goed op en laat even opstijven in de koelkast voor je de afgekoelde taart instrijkt. De kleine worteltjes maak ik van gekonfijnte sinasappel, verse kruiden gebruik ik als wat lof.

Je mag de taart een paar dagen in de koeling bewaren, maar hier is de taart al bijna op :-))

bakersandfakers

  1. Wat een prachtige foto’s ! Ik ga deze zeker eens maken. Dankje

  2. Hij is goed gelukt en erg lekker. Ik heb wel gewone roomkaas gebruikt en 3 eieren.

  3. Dankjewel voor het compliment! :-)

  4. Wat fijn om te horen dat hij bij jou nét zo lekker was.

  5. Ik ben hier zo dol op! Deze moet snel weer gemaakt worden. Prachtige foto’s.

  6. Ja hij is echt heerlijk :-) Dankjewel!

  7. Ziet er heerlijk uit, wil deze taart voor Pasen maken!

    Welke glutenvrije meel gebruik je? Kokos-, amandel- o.i.d. of die van eigen merk Albert Hein? Die laatste is niet heel gezond toch, in verband met allerlei toevoegingen aan het meel?
    En waar haal je de zuivelvrije roomkaas ?

  8. Hi Deborah,
    Ik maak altijd zelf een combinatiemeel van rijstemeel, havermeel en wat ik verder in huis heb.
    Door deze met xanthaangom te mengen krijg je een prima gv bakmix. Er zijn ook een aantal kant en klare bakmixen -ook zonder toevoegingen. Die roomkaas kun je bij een natuurwinkel of ekoplaza krijgen. Veel bakplezier en alvast een fijn pasen!

  9. Heerlijk!
    En wat een prachtige foto’s!

  10. Ik heb de taart gemaakt. Bij mij is het alleen meer een spekkoek geworden dan een taart/cake. Op de foto’s hier ziet het er ook veel cake achtiger uit. Het recept heb ik precies gevolgd, zonder eieren. Als meel heb ik bloem van ‘Lieke is vrij’. Wat kan ik de volgende keer anders doen, of is het resultaat inderdaad meer spekkoek dan ‘carrotcake’?

  11. Hoi Deborah,

    Het is geen hele luchtige cake als je dat bedoelt. Je kunt eens experimenteren met je meelsoorten. Ik weet zo even niet wat er allemaal in Lieke is Vrij zit. Als je een cakemix hebt gebruikt dan kan het daaraan liggen. Neem de volgende keer een combinatie van havermeel en rijstmeel. Dat werkt bij mij altijd heel goed.

Laat een leuke reactie achter!