Zelf chocolade maken!

choco2

Ik zal het toegeven, het is een hype. De superfoods vliegen je om de oren en als Rens Kroes je niet zegt hoe het moet dan is het de buurvrouw wel. Dan was er ook nog het hele broodbuik gebeuren en natuurlijk ondermijnt dat wel een klein beetje hoe serieus een gluten intolerantie kan zijn.  Maar er zijn ook pluspunten aan al die media omtrent deze anti-tarwe-campagne! Er komen namelijk een hoop nieuwe producten op de markt, mensen schrijven nieuwe glutenvrije recepten en er zijn steeds minder restaurants die niet weten wat een glutenintolerantie precies inhoudt.
Een heleboel voedingsmiddelen zijn trouwens super zonder dat ze superfoods genoemd worden. Veel van deze geheime superfoods zijn niet erg hip en daarom zijn ze gelukkig nog betaalbaar. Onze chocolade mag je dus ook gewoon met good-old rozijntjes maken en de kokosballetjes zijn ook lekker met de ordinaire pinda en witte krenten in plaats van de moerbeien en amandelen. De cacao hoeft ook niet rauw te zijn. Alleen op kokosolie zou ik niet besparen, het is nu eenmaal een erg handig en gezond alternatief voor boter en het maakt dat deze lekkernijen gewoon hartstikke gezond zijn.

Wat haal je in huis;

(rauwe) cacoa poeder

kokosolie

cranberry’s gedroogd

geraspte kokos

ongezouten roomboter eventueel plantaardig

honing

vanille

cashewnoten

Zelf chocolade maken is echt een koud kunstje! Je smelt 50 gram kokosolie met 3 flinke eetlepels rauwe cacao, voegt 100 gram gedroogde cranberry’s toe (of de rozijnen), smeert het uit op een plaatje of in een langwerpig bakje met bakpapier of folie en je zet het in de vriezer.
Hou je niet zo van hele pure chocolade dan zou ik er wel nog wat honing of agavesiroop doorheen doen.

Voor de witte chocolade bonbons gebruik ik 50 gram gesmolten kokosolie, een eetlepel biologische ongezouten roomboter, 60 gram geraspte kokos, twee eetlepels honing, een handvol cashewnoten en witte gedroogde cranberries met wat verse vanille.
Dit mix je even en dan komt de truc! Je pakt er een ijsklontjesvorm bij, het liefst een ronde en van siliconenrubber gemaakt. Je drukt je kokosmengsel goed aan in de vormpjes, dekt ze af en plaatst ze in de vriezer.
Ik zou ze ook gewoon in de vriezer bewaren net als de chocolade, dat is het lekkerste. De kokosballetjes zijn erg lekker en krokant en doen echt een beetje aan witte chocolade denken. De pure chocolade met cranberry’s is vooral lekker bij een sterke espresso, na het eten. Cacao helpt de spijsvertering en zonder allerlei suikers is het extra genieten.

  1. […] Zelf chocolade maken! […]

  2. Daphne Castricum

    Bedankt voor deze geweldige en makkelijke recepten!
    De ‘witte chocolade’ smaakt inderdaad naar Ferrero Rocher. Mijn dochter mag naast gluten ook geen koemelk, dus ik heb de roomboter vervangen door plantenmargarine. Of zou ik ook gewoon wat meer kokosolie kunnen gebruiken?
    De pure chocolade heb ik met cacaoboter in plaats van kokosolie gemaakt. Wat duurder, maar ook ontzettend lekker! Ik moet nog wel even experimenteren met de hoeveelheid honing; ik had nu wat teveel gebruikt, omdat ik bang was dat de chocolade bitter zou worden.

  3. Graag gedaan!
    Je kunt idd ook gewoon kokosolie gebruiken. Met cacaoboter doe ik zelf ook graag als ik het in huis heb.
    De honing pas je ook aan op je ingrediënten, zitten er bijvoorbeeld rozijntjes of cranberries in dan gebruik je minder omdat die het geheel al een beetje zoeter maken. Je komt er zo te horen vast wel uit!

Laat een leuke reactie achter!