Zelf een glutenvrij stokbrood bakken

glutenvrij stokbroodstokbrood glutenvrij receptglutenvrijstokbroodglutenvrije baguettes

De zomer is voorbij en mijn oven draait weer op volle toeren. De herfst vraagt om geurige appeltaarten, cake met verse vijgen en zelfgebakken brood voor bij een stevige pompoensoep. Glutenvrij stokbrood is nog best een uitdaging maar nu ik de trotse bezitter ben van een authentieke Franse baguette/stokbrood vorm kunnen ze eigenlijk niet meer mislukken.

Ik had het er al vaker over, zelf je brood bakken is de moeite meer dan waard. Niets zo lekker als een versgebakken stokbroodje met kruidenboter om je eetfeestjes mee af te trappen. Maar als je broden steeds mislukken omdat glutenvrij bakken gewoon nét even anders is dan is die lol er al gauw weer vanaf. Naast de geijkte foefjes zoals fiberhusk en xanthaangom, wel of niet twee keer kneden en het dubbel zeven van je bloem maakt een bakvorm ook écht het verschil.

Deze is van het merk Emile Henry en omdat je de stokbroodjes in een keramische vorm met deksel gaat afbakken is de temperatuur en de luchtstroom de hele tijd constant. Ik heb alles behalve een hele waanzinnige oven (ikea) dus ik dicht het mooie resultaat écht aan de baguettes vorm toe. Mijn broden zijn veel mooier gerezen, hebben een heerlijke korst en zien er gewoon prachtig provinciaals uit. Vanbinnen zijn ze ook lekker luchtig en de broden zijn zelfs smaakvol goedgekeurd door een gluteneter die normaal niet eens in de buurt komt van mijn glutenvrije broden.

Ik ga het recept met jullie delen. Voorheen bakte ik deze broden dus gewoon op mijn bakplaat. Dat kan natuurlijk nog steeds. De stokbroden zijn dan net even ietsje platter en ook de korst is dan gewoon niet zo indrukwekkend als nu. Mocht je het dus waard vinden om te investeren in je broodbakkunsten. De vormen zijn gewoon verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Bijenkorf en ‘bolpuntkom‘.  *Ter verduidelijking dit is GEEN gesponsorde post. Ik heb de bakvorm wel cadeau gekregen maar als ik niet zo enthousiast was over mijn eigen bevindingen zou ik jullie deze nooit zo aanprijzen. Ik ben zelfs zo enthousiast dat ik nu ook de ‘gewone’ brood bakvorm ga aanschaffen :))

Nu zijn jullie vast heel nieuwsgierig naar het recept. Ik heb flink lopen testen en voor mijn gevoel kom je met deze ingrediënten het dichtst bij een glutenvol stokbrood. Met lekker veel luchtzakjes en een knapperige korst want dat hoort zo! Ik ben trouwens heel benieuwd naar jullie favoriete broodrecepten dus laat ’t me vooral even weten.

Ingrediënten:

300 gram glutenvrij broodmix wit (schär B) en een beetje extra voor op je werkblad
150 ml lauwwarm water
50 ml room (of plantaardige vervanger)
50 gram gesmolten boter (of een plantaardige vervanger)
7 gram gist
1 el honing of suiker
snuf zout
1 tl xanthaangom
1 ei of fiberhusk

Aanwijzingen:

Gebruik een grote beslagkom en los de gist op in 150 ml lauwwarm water met honing of suiker. Laat dit eerst 10 minuten staan. Voeg dan voorzichtig de room, boter, ei (of het fiberhusk papje) en dan ook de bloem toe. De xanthaangom moet je altijd al vooraf droog door de bloem mengen. Het zout mag pas op het allerlaatst. Kneed het deeg nu minstens 5 minuten met de hand of een machine met deeghaken. Als het goed is heb je nu een mooi egaal en elastisch deeg. Laat de bol afgedekt met een vochtige theedoek minstens een uur rijzen. Ik doe dat zelf vaak in mijn oven op 30 graden.

Verwarm je oven alvast voor op 240 graden. Als je de bakvorm gebruikt moet je deze goed invetten en bestuiven met bloem. Verdeel het deeg in 3 bollen. Kneed deze nog losjes na, niet te veel! en rol voorzichtig 3 stokbroden. Leg ze voorzichtig in de vorm of op je bakplaat. bestrijk de bovenkant met water en snij in elk brood een mooie inkeping met de lengte mee. bestuif nogmaals met bloem voor een rustiek effect. Bak de broden in een 40 a 50 minuten goudbruin. Als je de bakvorm gebruikt dan verwijder je voor de laatste 10 minuten het deksel zodat de kost nog even mooi kan kleuren. Laat de broden op een rooster even afkoelen en serveer ze nog een beetje warm.

Als je de broden wil invriezen laat ze dan eerst volledig afkoelen alvorens je ze in een plastic zak in de vriezer bewaart. Buiten de koeling zijn de broden nog 3 dagen goed. Doe ze dan wel nog even kort in de oven zodat ze weer lekker warm en knapperig worden.

Nu ga ik aan de slag met appeltaart. Ook in Franse sferen. Ik kreeg laatst een tas vol prachtige appeltjes die lekker friszuur van smaak zijn en dat betekent dat ze in een taart thuishoren.

 

 1. Ik heb de broodmix B van schar besteld en kijk er naar uit om deze broden te bakken.

  Een bakvorm vond ik eerst nog wat prijzig, eerst maar even wat proberen. Ik zag een tip op internet om het deeg tussen een opgerolde theedoek te leggen, eventueel met bakpapier daarop (tussen de theedoek en het brood). Dat leek me wel een mooie optie.

  Mijn magnetron-heteluchtoven is vrij klein. Vaak verbrand er bij mij iets voordat het gaar is. Ik zou eigenlijk wel eens een betere oven willen, maar liefst niet te duur. Heb je hier ook advies over?

 2. Hoi Elisa,
  Ik zou geen theedoek in je oven doen! Dat lijkt me gevaarlijk. Je kunt de stokbroden prima zonder hulp op de bakplaat afbakken het deeg is stevig genoeg. Wellicht worden ze ietsje platter maar de smaak is nog steeds goed.

  Wat betreft je oven. Ik heb zelf nog steeds mijn ikea oven, al weer jaren terug gekocht voor maar 100,- Het is de goedkoopste inbouwoven van ikea die ik in een mooie werkbank heb verstopt. Het is inmiddels wel tijd voor een nieuwe maar dat is vooral omdat ik de hele keuken wil aanpakken.

  Mijn oventijden zijn trouwens altijd uitgaande van een elektrische oven, het kan zijn dat jouw combioven bijvoorbeeld langer nodig heeft op een lagere temperatuur. Brood bakken is altijd een kwestie van veel oefenen en ook je oven leren kennen. Met dit recept gaat het vast lukken. Veel plezier!

 3. Marijke Nobel

  Hallo Emmelou,

  Ik gebruik altijd droge gist. Hoeveel zou ik daar voor moeten gebruiken bij je stokbroodrecept?
  Alvast bedankt!

 4. Gebruik zo’n 7 gram gist. Fijne feestdagen!

 5. Wat ziet dit er heerlijk uit zeg! Gaat het om ‘kook room’ of slagroom? Ik moet nl de plantaardige variant hebben, vandaar dat ik het vraag:)

 6. Hallo, ik heb zondag het recept gemaakt, maar na 22 minuten op 240 gr is mijn brood al erg donkerbruin, zodat ik het brood uit de oven heb gehaald. Deze gaarde nog na dus hij was nog net eetbaar.
  Ik heb eerder ook stokbroden gebakken, met andere ingrediënten, maar het komt redelijk overeen met dit recept, en ook toen moest ik de stokbroden bakken op 240 gr gedurende 40 minuten. Dat was toen niet meer te eten, veel te hard en uitgedroogd.
  wat doe ik verkeerd.??
  Ik heb zelfs destijds een bak water onderin de oven gehad, maar ook dat mocht niet baten, helaas.

  Ik hoor het graag!
  Groetjes, Brenda

 7. Hoi Brenda,

  Ovens verschillen weleens dus ik zou je willen aanraden om na de eerste 5 minuten de oven terug te zetten naar 200 en als ze dan nog steeds te bruin worden even afdekken voor de resterende baktijd. Bak je wel met boven en onderwarmte? Want met hetelucht functie kan ook verklaren waarom het niet lukt.

  Groetjes, Emmelou

 8. […] zelfs avondeten. Die toast maak ik meestal van zelfgebakken glutenvrij brood. Bijvoorbeeld met dit stokbrood recept (klik) en de humus maak je ook gemakkelijk zelf. Vaak zijn de meest eenvoudige recepten ook meteen het […]

 9. […] kunt gebruiken. Oud brood werkt zelfs beter dan vers brood. Voor dit recept gebruik ik wat sneetjes stokbrood dat ik een paar dagen terug zelf heb gebakken maar eigenlijk kun je al het brood wel gebruiken en […]

 10. […] niet meer mag hebben is hét excuus voor een extra stukje kaas. Bak er je eigen stokbrood bij (klik hier voor het recept). Wist je dat heel veel dranken gewoon glutenvrij […]

Laat een leuke reactie achter!