Zelf glutenvrije mueslirepen maken

Hallo allemaal,
Wist je dat je heel gemakkelijk zelf glutenvrije mueslirepen kunt maken? Piece of cake….of nee….piece of muesli dus. Ideaal om mee te nemen in je tas, voor onderweg of als energy-kick vóór (of na) het sporten. Maar ze smaken ook prima als je lekker op de bank hangt met een kopje thee.
Je kunt er in stoppen wat je lekker vindt en je kunt ze net zo groot, klein, dik of dun snijden  als je zelf wilt. Het inpakken van de reepjes is eigenlijk nog het meeste werk, daar komen namelijk een schaar, enkele vellen bakpapier en zelfs wat vouwwerk aan te pas. Zijn ze eenmaal ingepakt, dan kun je de repen prima bewaren in de diepvries.
Mislukken kunnen ze niet. Worden de muesli reepjes onverhoopt niet ‘repig’ genoeg? Geen nood. Zet ze gewoon even terug in  de oven zodat ze weer lekker zacht worden, spreid ze opnieuw uit over je bakvorm of beter nog: spreid het mengsel uit over een vel bakpapier en zet opnieuw terug in de oven…eenmaal afgekoeld smaakt het ook prima als cruesli in de yoghurt.
Het recept vind je hier beneden. Het is echt bedoeld als basis: je kunt zelf  experimenteren  met verschillende gedroogde vruchtjes, kokos, cacaopoeder…..ik ben benieuwd!

DIT HEB JE NODIG (voor ongeveer 20 minirepen)
•    300 gram noten (ik gebruik hier hazelnoten en amandelen)
•    50 gram amandelmeel
•    50 gram gluten vrije havervlokken (eventueel te vervangen door boekweit- of quinoa vlokken)
•    50 gram boekweit vlokken (van De Halm)
•    70 gram zaden en pitten mix
•    Ongeveer 120 gram gedroogde vruchtjes naar keuze: denk aan rozijntjes, cranberries, fijn gesneden stukjes gedroogde abrikozen of mango
•    Enkele eetlepels kokosrasp
•    Snufje zout
•    250 gram honing (gebruik acacia honing voor een minder zoete variant!)
•    45 gram gesmolten kokosolie (extra vergine)
HOW TO:
Bekleed een ruime, niet al te hoge ovenschaal  (liefst zo vierkant mogelijk) met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng eerst alle droge ingrediënten in een ruime kom. Voeg vervolgens de olie toe en hussel goed. Daarna voeg je de honing toe en meng je alles zo goed mogelijk. Je mengsel gaat vervolgens in de ovenschaal. Verdeel het mengsel zo goed mogelijk en druk goed aan. Zet gedurende 30 tot 40 minuten in de oven, of in ieder geval tot het mengsel ‘bubbelt’. Laat goed afkoelen en zet enkele uren in de koelkast. Vervolgens kun je de grote muesli koek in repen snijden. Verpak de reepjes in bakpapier zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
Wil je het liefst meteen cruesli maken? Gebruik dan minder honing (ongeveer 200 gram is dan voldoende) en spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Cruesli heeft zeker 40 minuten nodig in de oven en moet afentoe ‘geroerd’ worden. Als de noten een mooi goudbruin kleurtje hebben gekregen, is de cruesli klaar. Laat afkoelen en zet minimaal een nacht in de koelkast. Bewaar in een weckpot en eet het met wat yoghurt! (Of met verse vruchten en slagroom….en stukjes chocola….)

*Door Suzy Do

  1. […] Zelf glutenvrije mueslirepen maken […]

  2. Geweldig recept!!! Heerlijk!!!

  3. Hoi Nick,

    Fijn dat je het zo’n goed recept vindt!

    Smakelijk!

  4. […] Suzy Do on Zelf glutenvrije mueslirepen maken […]

Laat een leuke reactie achter!